Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Poslanci začali rušiť Mečiarove amnestie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Sledujte diskusiu v parlamente NAŽIVO.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Poslanci Národnej rady SR by dnes mali zrušiť amnestie Vladimíra Mečiara z 3. marca a 7. júla 1998 a milosť exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997. Dosiahnuť to chcú prijatím uznesenia, o ktorom začali diskutovať v úvode desiateho rokovacieho dňa 14. schôdze parlamentu. Pod dokument sa podpísalo 89 poslancov. Na predloženie uznesenia ich stačilo 30, na schválenie bude potrebných aspoň 90 hlasov.


V texte dokumentu NR SR uznáva, že slovenskú spoločnosť dlhodobo znepokojujú amnestie Vladimíra Mečiara a tiež aj udelená milosť Michala Kováča svojmu synovi. Parlament chce tieto rozhodnutia zrušiť "vychádzajúc z presvedčenia, že neoddeliteľnou súčasťou právneho štátu je rešpektovanie základných práv a slobôd, rešpektujúc princíp, že amnestiu nemožno udeliť predstaviteľom štátnej moci, osobám, ktoré konajú v ich mene alebo v súčinnosti s nimi a blízkym predstaviteľom štátnej moci, berúc do úvahy Deklaráciu o ochrane všetkých osôb pred núteným zmiznutím a Medzinárodný dohovor o ochrane všetkých osôb pred nedobrovoľným zmiznutím a odvolávajúc sa na sľub prezidenta SR, ktorého súčasťou je záväzok vykonávať svoje povinnosti v záujme občanov a zachovávať a obhajovať ústavu a ostatné zákony".



Ak aj plénum amnestie Mečiara a milosť Kováča zruší, posledné slovo bude mať Ústavný súd SR. Ten do 60 dní buď rozhodnutie parlamentu potvrdí, alebo zneguje a amnestie budú platiť ďalej. Ak súd neprijme v uvedenej lehote žiadne stanovisko, rozhodnutie parlamentu bude účinné.

Právomoc rušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu zmena Ústavy SR. Minulý týždeň za ňu hlasovali všetci prítomní koaliční poslanci, okrem Antona Hrnka z SNS, ktorý bol proti. Kladne hlasovali aj všetci poslanci OĽaNO-NOVA, Sme rodina a väčšina poslancov SaS a nezaradených.

Poslanci NR SR dnes rušia Mečiarove amnestie. Informuje Radoslav Šebo


E. Tomáš je rád, že môže hlasovať za zrušenie Mečiarových amnestií


Niet pochýb, že v prípade zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho išlo o štátnou organizáciou dlhodobo pripravovanú akciu, ktorej jedným z neskorších dôsledkov bola vražda Róberta Remiáša. Udalosti, okolnosti a vinníkov treba pomenovať. V parlamente to dnes povedal poslanec Smeru-SD Erik Tomáš, ktorý je rád, že bude môcť hlasovať za zrušenie Mečiarových amnestií. Dnešok označil za veľké finále historickej témy.

Je rád, že koalícia prišla s aktuálnym riešením zrušenia amnestií, lebo ho považuje za ústavne čisté oproti opozičnému. Zopakoval, že Smer-SD od svojho vzniku zastával názor, že Mečiarove amnestie sú morálny suterén. "A bola to dnešná vláda, ktorá prijala odsudzujúce uznesenie k únosu Michala Kováča mladšieho i následným amnestiám. A je to dnešná koalícia, ktorá po rokoch márnych politických pokusov prišla s právnym riešením, ktoré má šancu obstáť z hľadiska ústavnosti," povedal v pléne.

Ocenil, že k vládnemu návrhu sa pridala aj opozícia. "Úprimne sa teším, že opozícia prijala podávanú ruku, uprednostnila v tomto prípade záujem krajiny pred politikárčením a pridala sa k návrhu, ktorý môže byť historický," poznamenal. Je rád, že môže "zodpovedne a slobodne" hlasovať za zrušenie Mečiarových amnestií. "Neviem si predstaviť, žeby som hlasoval inak. A pevne verím, že sa nájde podpora, ktorá svojou silou a reprezentáciou naprieč politickým spektrom dá zrušeniu amnestií náležitú legitimitu," doplnil.

Poslanec Ján Budaj z OĽaNO-NOVA verí, že Mečiarove amnestie budú zrušené. "Zrušenie Mečiarových amnestií nás posúva k politickému národu, ktorý hovorí jedným jazykom a učí sa nazývať veci vo svojom štáte otvorene a pravdivo," povedal. Jeho stranícky kolega Martin Fecko dúfa, že demokracia na Slovensku nepôjde do čiernej diery, ale k slnku.

Dostál navrhuje nezrušiť milosť exprezidenta M. Kováča jeho synovi


Poslanec SaS Ondrej Dostál navrhuje, aby sa nezrušila milosť exprezidenta Michala Kováča synovi z 12. decembra 1997. Návrh predniesol dnes v parlamente. So zrušením milosti počíta uznesenie, ktorým má Národná rada SR zrušiť amnestie Vladimíra Mečiara z 3. marca a 7. júla 1998.

"Navrhujem, aby sme dnes zrušili Mečiarove amnestie a nerušili milosť pána prezidenta Kováča," povedal Dostál. Zároveň avizoval, že aj keby neprešiel jeho pozmeňujúci návrh, podporí navrhnuté uznesenie. "Pretože zrušenie Mečiarových amnestií je dôležitejšie ako nezrušenie milosti pána prezidenta Kováča," vysvetlil Dostál.

Tvrdenie, že udelenie milosti prezidentom Michalom Kováčom dlhodobo znepokojuje slovenskú spoločnosť, je podľa Dostála nepravdivé. "A nezodpovedá realite," vyhlásil. Pripomenul, že o zrušenie Mečiarových amnestií sa dlhodobo a opakovane usilovali politici z demokratickej časti politického spektra. To podľa jeho slov neplatí pre Kováčovu milosť.

V prípade spomínanej milosti nejde podľa Dostála o také závažné narušenie princípu demokratického a právneho štátu, ktoré by odôvodňovalo zrušenie uznesením. Dostál zároveň pochybuje o tom, že zrušenie Mečiarových amnestií nezastaví Ústavný súd SR. "Ale rád sa budem mýliť," poznamenal.

Svoj návrh ohľadom milostí exprezidenta Kováča má aj Jana Cigániková z SaS. Žiada, aby nebola zrušená len milosť voči Michalovi Kováčovi mladšiemu, ale všetky milosti, ktoré udelil bývalý prezident Kováč obvineným v kauze Technopol. Omilostený bol napr. aj podnikateľ Marián Kočner. "Ak má spravodlivosť platiť, nech platí pre každého rovnako," povedala v pléne Cigániková.

Peter Kresák z Mosta-Híd Cigánikovú upozornil, že takýto návrh nemôže dať. "Asi vám uniklo, že sme schválili text, ktorý zmocňuje Národnú radu, aby sa k niečomu vyjadrila uznesením. A to zmocnenie sa týka dvoch amnestií a jednej milosti. Nemôžete dávať návrh, ktorý by išiel nad rámec ústavného zmocnenia. Tým by ste celé uznesenie postavili do protiústavného svetla. Toto chcete? Hádam nie," poznamenal Kresák.



Poliačik: Mečiarove amnestie nezrušíme vďaka R.Ficovi, ale napriek nemu


Mečiarove amnestie nebudú zrušené vďaka premiérovi Robertovi Ficovi, ale napriek nemu. V parlamente to dnes vyhlásil poslanec SaS Martin Poliačik. Zdôraznil, že vládne riešenie rušenia amnestií nepovažuje za jediné ústavné, ale opozícia ho podporila a podporí aj uznesenie, lebo jej ide o záujem spoločnosti.

Reagoval tak na vyjadrenie poslanca Smeru-SD Erika Tomáša, ktorý ocenil, že sa opozícia pridala ku koaličnému riešeniu. Podľa Tomáša má tento návrh šancu obstáť z hľadiska ústavnosti. "Úprimne sa teším, že opozícia prijala podávanú ruku, uprednostnila v tomto prípade záujem krajiny pred politikárčením a pridala sa k návrhu, ktorý môže byť historický," uviedol Tomáš.

Poliačik oponuje. "Neurobili sme to pre Erika Tomáša, pre Smer ani pre túto koalíciu. Ale preto, že sme vedeli, že občania chcú vidieť zrušené Mečiarove amnestie. Premiér Robert Fico (Smer-SD) nemá zásluhu na tom, že tieto amnestie budú zrušené. Nebudú zrušené vďaka nemu, ale napriek nemu," vyhlásil Poliačik.



Mečiarove amnestie budú podľa jeho slov zrušené vďaka tomu, že "ľudia z opozície, z demokratickej časti politického spektra sa povzniesli nad to, kto prišiel s týmto návrhom a uprednostnili záujem občanov a histórie tohto štátu nad svojimi vlastnými politickými záujmami". Poliačik si nemyslí, že koaličné riešenie je jediné ústavne čisté. Aj zrušenie prijatím ústavného zákona by bolo podľa neho v poriadku, keďže NRSR je najvyšší ústavodarný orgán a mohla by to urobiť.

Nezaradený poslanec Zsolt Simon verí, že Mečiarove amnestie budú zrušené. Obáva sa však, čo urobí Ústavný súd SR. Ak by ten uznesenie zastavil a v skutočnosti by napokon amnestie zrušené neboli, podľa Simona Národná rada občanov sklame. "Dnes je to o tom, či ľuďom dáme nádej, že táto krajina môže byť demokratická," doplnil.

Poslanci Smeru-SD sa ohradili voči Poliačikovým slovám o premiérovi, o ktorom povedal, že je vulgárny.
Poliačik vychádzal z vyjadrení predsedu vlády. "Nečakal som, že zneužijete túto situáciu na urážanie premiéra," uviedol Ľubomír Jahnátek, podľa ktorého Poliačik nemá morálne právo urážať šéfa kabinetu. On na rozdiel od Poliačika podľa Jahnátka nenabádal mladých na užívanie drog.