Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Legislatívne najaktívnejším poslancom bol za 4 roky Miroslav Kadúc

Nezaradený poslanec NR SR Miroslav Kadúc Foto: TASR/Štefan Puškáš

Z údajov dostupných na stránke NR SR vyplýva, že Kadúc bol autorom, resp. spoluautorom 108 právnych noriem.

Bratislava 10. januára (TASR) - Legislatívne najaktívnejším poslancom Národnej rady SR končiaceho sa volebného obdobia bol Miroslav Kadúc (nezaradený), ktorý sa v roku 2012 dostal do parlamentu na kandidátke OĽaNO. Aktuálne už do parlamentu nekandiduje. Z údajov dostupných na stránke NR SR vyplýva, že Kadúc bol autorom, resp. spoluautorom 108 právnych noriem.

Na druhom mieste v rámci celého parlamentu skončil šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič, ktorý je podpísaný pod 105 návrhmi zákonov a o tretiu priečku sa delia Martin Fecko a Jozef Viskupič (obaja OĽaNO-NOVA). Každý z nich je ako autor či spoluautor uvedený pod 104 návrhmi. Títo štyria poslanci sú zároveň jediní, ktorí počtom svojich návrhov prekročili stovku.

V poslaneckom klube KDH bol najaktívnejší Alojz Hlina (91), v SaS Lucia Nicholsonová a Martin Poliačik (každý po 47 návrhov) a v Moste-Híd Lucia Žitňanská (26 návrhov). Jediný zástupca SDKÚ-DS v parlamente Pavol Frešo predložil plénu 28 návrhov zákonov.

Vo vládnej strane Smer-SD bol legislatívne najaktívnejším poslancom Otto Brixi (24) pred Antonom Martvoňom (19) a Richardom Rašim (12). Vo vládnej strane je zároveň najviac poslancov, ktorí nie sú ako autori podpísaní pod žiadnym návrhom zákona. Z 83-členného poslaneckého klubu Smeru-SD je ich 16. Jediným zástupcom opozície bez legislatívnej iniciatívy je Mikuláš Dzurinda.

Zároveň platí, že autorom väčšiny návrhov zákonov za Smer-SD je vláda, nie poslanci. Opozičné iniciatívy zase napriek ich početnosti v pléne pre nedostatočnú podporu v drvivej väčšine neprechádzali. Aj to nútilo niektorých poslancov vybrané návrhy zákonov predkladať opakovane v polročných intervaloch.