Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

PČOLINSKÝ: Výkony kontrol NKÚ podpisoval aj Andrassy, nielen štatutár

Na snímke Peter Pčolinský. Foto: TASR - Michal Svítok

Poslanec z hnutia Sme rodina je zároveň presvedčený, že tým došlo k porušeniu zákona.

Bratislava 18. mája (TASR) - Minimálne 11 príkazov na výkon kontrol nepodpísal šéf a štatutár Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Karol Mitrík, ale generálny riaditeľ jeho kancelárie Ľubomír Andrassy. Počas parlamentnej rozpravy k výročnej správe NKÚ za minulý rok na to dnes upozornil poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina).

Zároveň je presvedčený, že tým došlo k porušeniu zákona. Pčolinský preto žiada, aby parlament správu NKÚ nezobral na vedomie. Ak toto konanie Mitrík dostatočne nevysvetlí, poslanec zváži, že podá návrh na jeho odvolanie.

Na margo kontrolnej činnosti úradu Pčolinský uviedol, že NKÚ vykonal v roku 2014 celkovo 533 kontrol, v roku 2015 ich bolo 549 a vlani len 360. Kým v roku 2015 musel každý kontrolór vykonať tri kontroly ročne, za Mitríka je to len 1,5 kontroly ročne na kontrolóra.

"Niekto by si myslel, že úrad vykonal menej kontrol, ale o to viac efektívnejšie a kvalitnejšie. Ale kým v roku 2014 mal NKÚ 3791 zistení porušenia zákona, vlani ich bolo 2619. Nikde v správe sa nedozvieme, koľko finančných prostriedkov bolo na základe kontrol vrátených štátnemu rozpočtu, resp. aké hodnoty zachránil NKÚ Slovenskej republiky," odkázal.

Pčolinskému sa tiež nepáči, že priemerný hrubý mesačný plat na tomto úrade je 1770 eur. "Za takýto plat vykonal kontrolór v priemere iba 1,5 kontroly ročne. To sú efektívne vynaložené peniaze?" pýtal sa.

Mitrík na margo nižšieho počtu kontrol na jedného pracovníka reagoval, že na NKÚ bola v minulosti iná filozofia. "Ak vykonal kontrolór v danom roku tri kontroly, o rok to museli byť štyri, ďalší päť, atď. Ja som od tohto režimu upustil. Predmetom kontroly je aj obec aj ministerstvo financií. Je preto veľmi ťažké porovnávať," vysvetlil. Objem zachránených štátnych peňazí je podľa Mitríka vysoký. Do správy sa však nedostali konkrétne čísla zámerne, pretože to nie sú objektívne čísla.

V súvislosti s podpismi Andrassyho Mitrík upozornil, že má kompetenciu určovať vedúcim štátnym zamestnancom úlohy a povinnosti. "Na NKÚ bola vtedy neštandardná situácia. Podpredsedovia boli poverení inými úlohami a boli mimo úradu. Ja som bol chorý a aby som nezastavil chod úradu, uložil som riaditeľovi kancelárie poverenia, ktoré sú schválené plánom práce. To nebolo zastupovanie. Radil som sa s právnikmi, tí potvrdili, že to bolo legitímne a nešlo o porušenie zákona," uistil šéf NKÚ.

Mitrík v záverečnom slove odpovedal aj na otázky poslancov, prečo jeho úrad nekontroloval výstavbu klientskeho centra v Bratislave. "Chceli sme tam ísť, ale iniciatívy sa chopil Úrad pre verejné obstarávanie a upustili sme od tejto kontroly. Naopak, aktuálne kontrolujeme projekt ESO. Preveríme prierezovo celý projekt reformy štátnej verejnej správy a výsledky budú určite prezentované," dodal.