Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

VIDEO: R.FICO: Richter je najúspešnejší minister práce, akého sme mali

Na snímke zľava minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter a predseda vlády SR Robert Fico, archívna foto. Foto: TASR - Branislav Račko

Robert Fico pripomenul napríklad jeho výsledky v oblasti nezamestnanosti. Upozornil, že schôdza pre Čistý deň už raz bola a Richter na nej získal dôveru.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Členovia vlády SR a poslanci Smeru-SD sa nezúčastňujú na mimoriadnej schôdzi Národnej rady SR, na ktorej sa opozícia pokúša odvolať ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) pre kauzu Čistý deň. V sále sedí prevažne opozícia a niektorí koaliční poslanci Mosta-Híd a SNS, ktorá má k Richterovi výhrady.

Neúčasť na schôdzi odporučil poslancom a ministrom premiér Robert Fico (Smer-SD). Zároveň zopakoval, že vláda nesúhlasí s odvolaním ministra práce Richtera z funkcie a opozičný návrh považuje za účelový a za pokus zneužívať inštitút odvolávania člena vlády na politické ciele.



"Táto schôdza je zneužitím práva, ktoré je garantované v Ústave SR. A preto opakovane prosím poslancov za Smer-SD, aby sa rozhodli, ale vláda SR nemá dôvod sa tejto špiny zúčastňovať. Nevidím dôvod, aby sme boli súčasťou tejto špiny, ktorá sa tu bude valiť na ministra," odkázal členom vlády a poslancom Smeru-SD Fico v pléne.

Richtera sa aj osobne zastal a označil ho za najúspešnejšieho ministra práce, akého sme kedy mali. Pripomenul napríklad jeho výsledky v oblasti nezamestnanosti. Upozornil, že schôdza pre Čistý deň už raz bola a Richter na nej získal dôveru.

"Získal nadpolovičný počet hlasov, čo len potvrdilo, že má dôveru," vyhlásil Fico. Richter podľa jeho slov potom urobil mnoho krokov v kauze aj s políciou a následne aj navrhol odobratie akreditácie galantskému resocializačnému zariadeniu Čistý deň.

Predkladateľku návrhu Natáliu Blahovú (SaS) premiér skritizoval za používanie slova korupcia. Počas svojej kariéry, kedy sa venoval trestnému právu vrátane trestného činu znásilnenia, podľa vlastných slov nevidel také znásilnenie slova korupcia ako v Blahovej vystúpení.

"Bez akéhokoľvek argumentu tu sypete na ministra práce obvinenia z korupcie, pričom ste nepovedali jeden jediný dôkaz a argument. Viete, pre vás je korupcia už aj to, keď dám myši do pasce väčší kus syra, ako sa patrí. Prosím, prestaňte s tým, lebo je to trápne. Ak niečo máte, tak to povedzte, ale nerobte takéto obvinenia," apeloval na opozíciu predseda vlády.

Blahová označila jeho vystúpenie za "vrcholne nedôstojné". Odmieta Ficovo vyjadrenie, že schôdza je o ničom.