Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Premiér Fico nebude výboru vysvetľovať nájom za byt v Bonaparte

Na archívnej snímke protestujúci počas 12. a posledného protestu proti zlodejom v politike pred luxusným bytovým komplexom Bonaparte za odvolanie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, v Bratislave 5. septembra 2016. Foto: TASR/Andrej Galica

Konanie stopol parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií siedmimi hlasmi koalície. Peter Kresák (Most-Híd) a Dušan Tittel (SNS) sa zdržali.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Premiér Robert Fico nebude parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií vysvetľovať výšku nájmu, za ktorú býva v bytovom komplexe Bonaparte patriacom podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi, ktorý je podozrivý z daňových únikov. Konanie stopol výbor siedmimi hlasmi koalície. Peter Kresák (Most-Híd) a Dušan Tittel (SNS) sa zdržali. Šesť poslancov opozície hlasovalo za konanie.

Podnet na predsedu vlády podala opozícia, ktorá ho podozrieva z užívania neoprávnenej výhody, čo je v rozpore s ústavným zákonom o konflikte záujmov. Za neoprávnenú výhodu považuje nájom vo výške necelých 3000 eur za luxusný byt v komplexe Bonaparte s rozlohou 377 m2. Podľa opozície sa ceny nájmov s podobnou či dokonca nižšou rozlohou v tej lokalite pohybujú v cenách minimálne o tisícku vyšších.

Podľa Veroniky Remišovej (OĽaNO-NOVA) by bolo potrebné zistiť, či nemá Fico u Bašternáka výhodnejšiu cenu nájmu za to, aby sa k Bašternákovi pristupovalo pri vyšetrovaniach za daňové kauzy zhovievavejšie. Opozícia naznačuje aj možnosť úplatku.

Koalícia sa svojho premiéra zastáva, obvinenia odmieta. "Nie sme vyšetrovací orgán," zdôraznili viacerí poslanci koalície, s čím súhlasí aj predseda výboru Martin Poliačik (SaS). Ten si však na rozdiel od kolegov zo Smeru-SD myslí, že by výbor mal prešetriť podozrenie, či premiér skutočne neužíva neoprávnenú výhodu v súvislosti s výkonom jeho verejnej funkcie.

Juraj Blanár zo Smeru-SD je presvedčený, že Fico si svoje povinnosti voči ústavnému zákonu splnil a neporušil ho. Odmieta snahy opozície navodiť atmosféru porušenia zákona. Podľa jeho straníckeho kolegu Jozefa Buriana opozícia fabuluje.