Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

NRSR: Inaugurácia nového prezidenta SR bude v nedeľu

Prezidentský palác Foto: TASR/Tomáš Halász

Prezidentské voľby by sa mali konať najneskôr 12. apríla 2014. Z Ústavy SR totiž vyplýva, že novú hlavu štátu si volíme najneskôr 60 dní pred uplynutím funkčného obdobia úradujúcemu prezidentovi SR.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Inaugurácia nového prezidenta SR bude v nedeľu. Práve na tento deň totiž pripadá dátum 15. jún 2014, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi. Parlament má na tento deň naplánovanú slávnostnú schôdzu venovanú inaugurácii nového prezidenta SR.

Prezidentské voľby by sa mali konať najneskôr 12. apríla 2014. Z Ústavy SR totiž vyplýva, že novú hlavu štátu si volíme najneskôr 60 dní pred uplynutím funkčného obdobia úradujúcemu prezidentovi SR. Prezidenta si volíme v priamych voľbách tajným hlasovaním. Voľba je dvojkolová. V prvom kole sa prezidentom stane ten kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov. Ak sa to nepodarí nikomu, do dvoch týždňov sa uskutoční druhé kolo, do ktorého postúpia dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Ten, ktorý v ňom získa viac hlasov, obsadí na päť rokov Prezidentský palác.

Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladá ho pred Národnou radou SR do rúk predsedu Ústavného súdu SR napoludnie v deň, v ktorom sa má skončiť volebné obdobie predchádzajúceho prezidenta.

O Prezidentský palác chce zabojovať Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd), nezaradený poslanec Radoslav Procházka, podnikateľ a filantrop Andrej Kiska a prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. Kandidatúru oznámil tiež Peter Osuský zo SaS, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec, ďalej Jozef Behýl, ale aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov doplnila aj Ľubica Blašková. Ako možný kandidát sa spomína aj Milan Kňažko. Vládny Smer-SD by mal predstaviť svojho nominanta najskôr v decembri tohto roka. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomína premiér Robert Fico (Smer-SD).