Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Prezidentove lety špeciálom ukončili ďalší rokovací deň v NR SR

Na snímke predseda strany SaS Richard Sulík na balkóne rokovacej miestnosti počas 14. schôdze NR SR 29. marca 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Vo štvrtok (30.3.) čakajú poslancov opäť návrhy na zrušenie Mečiarových amnestií.

Bratislava 29. marca (TASR) - Lietanie prezidenta SR Andreja Kisku vládnym špeciálom domov na východ zamestnalo poslancov Národnej rady SR na konci šiesteho rokovacieho dňa 14. schôdze. Koalícia Kisku kritizovala, opozícia obhajovala. Vo štvrtok (30.3.) čakajú poslancov opäť návrhy na zrušenie Mečiarových amnestií.

O letoch ústavných činiteľov za roky 2015 až 2017 informoval dnes minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Uviedol, že od 1. januára 2015 do 24. marca 2017 lietadlá letky ministerstva vnútra vykonali 880 letov na palube s ústavnými činiteľmi. Z tohto počtu prezident Kiska vykonal 454 letov, premiér Robert Fico (Smer-SD) 183, predseda NR SR 66 a ostatní ústavní činitelia 178 letov.

Lety, ktoré nesúviseli s výkonom funkcií, boli vykonané na žiadosť Kisku, čo bolo 319 letov z a do Popradu, a na žiadosť Fica, čo boli štyri lety - z a do Prahy a do Košíc a späť. Kaliňák tiež uviedol, že Kiska neuhradil čiastku 789.525 eur. Ak by sa zarátali aj lety z roku 2014, spolu by to bolo podľa Kaliňáka 955.000 eur.



Kiska reagoval tým, že Úrad pre ochranu ústavných činiteľov mu na základe jeho žiadosti oznámil, že neexistuje rozdiel medzi súkromnou a služobnou cestou prezidenta, keďže je prezidentom 24 hodín, a tak je jeho úlohou ochraňovať ho po celý tento čas.

Úrad mu podľa jeho slov odporučil, aby využíval namiesto súkromných liniek letku Ministerstva vnútra SR. "Minister vnútra ma osobne požiadal, aby som skutočne túto letku využíval. Mrzí ma, že minister vnútra opätovne klame a mrzí ma, že práve takýto človek zastáva takú dôležitú funkciu, ako je minister vnútra SR," konštatoval prezident.



Zároveň odporučil poslancom, pokiaľ majú skutočne záujem o to, ako sa účelovo nakladá s prostriedkami štátu, a pokiaľ im nejde len o účelovú kampaň proti prezidentovi, aby sa informovali na využívanie všetkých lietadiel, aj vrtuľníkov za posledné tri roky. A tiež na nákup lietadiel a ich využívanie.



S iniciatívou, aby minister Kaliňák poslancom referoval o letoch ústavných činiteľov, prišiel na začiatku schôdze poslanec Martin Nemky (Smer-SD).