Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Za priestupky by mohli pykať už 14-ročné deti, navrhuje Sme rodina

Ilustračné foto Foto: TASR

Pre zmenu zákona sa poslanci rozhodli aj z dôvodu narastajúcej priestupkovosti maloletých a mladistvých.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Za spáchanie priestupku by mohli pykať už 14-ročné deti. Zníženie vekovej hranice priestupkovej zodpovednosti z 15 na 14 rokov navrhujú poslanci Národnej rady SR z hnutia Sme rodina v novele zákona o priestupkoch. Predložili ju na najbližšiu parlamentnú schôdzu.

"Cieľom návrhu zákona je zníženie hranice veku zodpovednosti za spáchanie priestupku na 14 rokov a zmiernenie súčasného stavu osobitnej priestupkovej imunity aj voči určitej neprispôsobivej časti obyvateľstva, ktorá vďaka súčasnej právnej úprave má širokú možnosť vyhnúť sa sankciám za spáchané priestupky," vysvetľujú predkladatelia.

Pre zmenu zákona sa poslanci rozhodli aj z dôvodu narastajúcej priestupkovosti maloletých a mladistvých. "Znížením vekovej hranice priestupkovej zodpovednosti sa výrazne zúži skupina nepostihnuteľných maloletých priestupcov," uviedli predkladatelia.

Pripomínajú, že kým trestne zodpovedné sú na Slovensku už 14-ročné deti, za priestupky v tomto veku pykať nemusia. Tu je totiž hranica 15 rokov. A tak maloletí a mladiství delikventi, ktorí spáchajú drobné krádeže, úmyselne poškodzujú majetok alebo rušia nočný pokoj, zostávajú nepotrestaní.