Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Príspevok na opatrovanie sa na sumu minimálnej mzdy nezvýši

Na snímke seniorka zo Zariadenia sociálnych služieb Jesienka v Prochote počas dnešných volieb 5. marca 2016. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Opozičné hnutie OĽaNO-NOVA dnes neuspeli s návrhom novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Opatrovateľský príspevok sa na sumu minimálnej mzdy zvyšovať nebude. Opozičné hnutie OĽaNO-NOVA dnes neuspeli s návrhom novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

Hnutie predložilo návrh na zvýšenie príspevku po tom, čo tak urobila vláda. V druhom čítaní v parlamente je totiž už návrh zákona, ktorým má stúpnuť o 27,10 eura mesačne. "Rodiny, ktoré sa starajú o člena rodiny sa dostávajú do pásma chudoby. To nie je dôstojné. Preto sme sa rozhodli zvýšiť výšku príspevku na hranicu čistej minimálnej mzdy," priblížila Jurinová s tým, že tento návrh je ambicióznejší ako vládny, ale rodiny, ktoré opatrujú svojich blízkych to potrebujú.

Hnutie tiež presadzovalo úpravu aj ochranu zostatku príjmu. Navrhlo 1,8-násobok sumy životného minima, čo bola tiež vyššia hranica ako vláda, ktorá navrhuje 1,7-násobok sumy životného minima.