Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Parlament odobril protokol o pristúpení Čiernej Hory k NATO

Ilustračné foto Foto: TASR

Za protokol dnes hlasovalo 78 poslancov.

Bratislava 14. júna (TASR) – Ratifikácia Čiernej Hory za plnoprávneho člena NATO Slovenskom pokračuje. Najskôr vláda SR na májovom zasadnutí schválila protokol o pristúpení balkánskej krajiny k Severoatlantickej zmluve, dnes ju odobrilo aj plénum NR SR. Za protokol hlasovalo 78 poslancov.

Pozvanie pre Čiernu Horu schválili ministri zahraničných vecí krajín NATO v decembri 2015. Vtedy sa aj otvorili prístupové rokovania o členstve krajiny. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí zdôrazňuje, že členstvo Čiernej Hory v NATO významným spôsobom posilní bezpečnosť a rozšíri priestor stability a slobody na západnom Balkáne.

Na to, aby sa Čierna Hora stala plnoprávnym členom NATO, je potrebné, aby parlamenty členských krajín aliancie ratifikovali prístupový protokol. Rezort diplomacie konštatuje, že je v súlade s Ústavou SR a ostatnými zákonmi a právnymi predpismi. V zmysle Ústavy SR má charakter politickej medzinárodnej zmluvy a medzinárodnej zmluvy vojenskej povahy, ktorá si pred ratifikáciou vyžaduje súhlas parlamentu.