Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Fico by privítal, keby inštitút minimálnej mzdy bol v ústave

Na snímke vľavo minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter a vpravo predseda vlády SR Robert Fico počas slávnostného podpísania nariadenia vlády SR o výške minimálnej mzdy na rok 2017, 17. októbra 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vláda by preto rada do parlamentu priniesla myšlienku, že by sa zosúladili alebo dali do rovnováhy ekonomické slobody, ktoré sú dobre definované v ústave so sociálnymi právami.

Bratislava 27. októbra (TASR) – Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) by privítal, keby sa napríklad inštitút minimálnej mzdy stal súčasťou sociálneho piliera, ktorý by sa zakotvil v Ústave SR. Ale na toto vláda potrebuje podľa jeho slov jednak podporu zamestnancov, ktorí sú zastúpení a reprezentovaní odbormi a tiež aj súhlas zamestnávateľov.

"Bol by to obrovský posun, keby sa nám takéto niečo podarilo," avizoval dnes premiér v Národnej rade (NR) SR počas Hodiny otázok. Vládu v súčasnosti podľa neho asi nikto nepresvedčí, že inštitút minimálnej mzdy treba zrušiť. "Vieme aké je dôležité tlačiť na rast miezd na Slovensku," dodal Fico.

Vláda by preto rada do NR SR priniesla myšlienku, že by sa zosúladili alebo dali do rovnováhy ekonomické slobody, ktoré sú dobre definované v Ústave SR so sociálnymi právami. A to nie je podľa premiéra výmysel, ktorý by prišiel priamo z vládnej kuchyne. Aj na úrovni EÚ je totiž podľa neho myšlienka zakotviť takzvaný sociálny pilier alebo pilier základných sociálnych práv.

"Je to pre nás dobrá inšpirácia, pretože sú tu niektoré inštitúty, ktoré existujú, ale nemáme ich dostatočne zakotvené v Ústave SR. Ja by som napríklad uviedol inštitút minimálnej mzdy," opísal Fico.