Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SaS posiela do skupiny na sprísnenie majetkových priznaní V. Slobodu

Na archívnej snímke Vladimír Sloboda (SaS). Foto: TASR - Pavel Neubauer

Jedenásťčlenná pracovná skupina prvýkrát rokovala v novembri.

Bratislava 21. januára (TASR) - Pracovná skupina, ktorá má pripraviť zmenu zákona o konflikte záujmov vrátane prísnejších majetkových priznaní, ešte poriadne ani nezačala pracovať a už ju čaká zmena. Dôvodom je odchod Martina Poliačika z SaS. Liberálov bude po novom v skupine zastupovať Vladimír Sloboda, ktorého SaS navrhuje aj za člena parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, kde nahradí Poliačika.

„Stranu Sloboda a Solidarita bude v tejto skupine zastupovať Vladimír Sloboda,“ uviedla pre TASR hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková. S Poliačikom o tom zatiaľ údajne nikto nekomunikoval. Šéf pracovnej skupiny a podpredseda Národnej rady SR Martin Glváč (Smer-SD) na otázky TASR ohľadom zmien a práce skupiny neodpovedal.

Jedenásťčlenná pracovná skupina prvýkrát rokovala v novembri. Na úvodnom stretnutí poslanci okrem iného dostali pracovný materiál s návrhmi legislatívnych úprav a požiadali Parlamentný inštitút o vypracovanie analýzy, ako je táto problematika upravená v iných krajinách. Členovia komisie dostali čas na predloženie pripomienok a svojich návrhov tak, aby určili, ktorými sa má skupina zaoberať prioritne a sekundárne.

Okrem Glváča sú v skupine Miroslav Číž, Dušan Jarjabek (obaja Smer-SD), predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák, šéf poslaneckého klubu Mosta-Híd Gábor Gál a Peter Kresák (Most-Híd). SaS zastupoval donedávna Martin Poliačik ešte ako predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, pod ktorý ústavný zákon spadá. Ďalej je tam Veronika Remišová z OĽaNO, Peter Pčolinský (Sme rodina), Miroslav Beblavý (nezaradený) a Ján Kecskés z ĽSNS.

Sprísnenie majetkových priznaní sa spomína už roky, zriadené boli viaceré pracovné skupiny. Jedna tvorila zmenu ústavného zákona o konflikte záujmov aj v minulom volebnom období. Hoci sa dohodla na zmenách, Smer-SD od nich odstúpil. Následne prišli ďalšie návrhy od opozície aj vládnej strany, ale ani jeden pre nedostatok hlasov neprešiel.