Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Šéf parlamentu sa nebude musieť vzdať členstva v strane

Ilustračné foto Foto: TASR

Parlament totiž odmietol novelu Ústavy SR, ktorou chcelo hnutie OĽaNO-NOVA túto novinku zaviesť.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR sa po nástupe do funkcie nebude musieť vzdať členstva v politickej strane alebo hnutí. Parlament totiž odmietol novelu Ústavy SR, ktorou chcelo hnutie OĽaNO-NOVA túto novinku zaviesť. Právna norma mala zabezpečiť, aby šéf parlamentu bol nadstranícky a nepôsobil v prospech politickej strany či hnutia.

Snemovňa odmietla aj novelu zákona o obecnom zriadení, ktorým chcelo OĽaNO-NOVA zaviesť Etický kódex pre správanie komunálnych poslancov. Právna norma mala riešiť aj právo na dobrú správu vecí verejných. Obyčajní sú presvedčení, že každý má právo na dobrú správu vecí verejných. Preto chceli, aby fyzické a právnické osoby mohli svoje návrhy a podnety predniesť priamo na zasadnutiach obecných zastupiteľstiev.

Koaliční poslanci NR SR mali k otázke etického kódexu pre komunálnych poslancov výhrady. Nemyslia si, že by mala NR SR prikázať obciam, aby prijali takýto kódex. "Prijať etický kódex je nesystematické. Nie som proti etickým kódexom, ale som proti tomu, aby sme im to nútili my," povedala Eva Antošová z SNS. Podobný názor má Peter Antal z Mosta-Híd. "Etické normy sa nedajú úplne nanútiť zákonom," poznamenal.