Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Šéfovia parlamentov krajín EÚ povečerajú na Bratislavskom hrade

Foto: TASR

Na pečenej cvikle s kozím syrom, šaláte z bielej fazule, slovenských rybách a divine, šúľancoch, čučoriedkach, slanine či maku si pochutia predsedovia parlamentov členských krajín Európskej únie.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Pečená cvikla s kozím syrom a šalát z bielej fazule, slovenské ryby a divina, šúľance, čučoriedky, slanina či mak. To sú jedlá, na ktorých si pochutia predsedovia parlamentov členských krajín Európskej únie a šéf europarlamentu Martin Schulz na dnešnej slávnostnej večeri na Bratislavskom hrade. Hostiť ich bude predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko, ktorý zorganizoval neformálny summit predsedov parlamentov. Na večeru by mal prísť aj prezident SR Andrej Kiska a premiér Robert Fico.

Večera má podľa Dankovej hovorkyne Evy Kliskej priblížiť jedinečnosť Slovenska, Danko na nej chce predstaviť Slovensko ako "krajinu, ktorá od nepamäti spájala národy". Podávaná bude výlučne národná kuchyňa a len slovenské vína a destiláty. Popri chodoch si budú môcť predsedovia parlamentov pozrieť animované filmy, ktoré predstavia jednotlivé slovenské regióny. "Hlavnou myšlienkou slávnostnej večere je prezentácia Slovenska, ako krajiny, ktorá si ctí svoju históriu, prírodné krásy, dedičstvo predkov, národnostné menšiny i súčasnosť a je hrdá na svojich krajanov s progresívnymi nápadmi," uviedla Kliská.

Danko má pre partnerov pripravené dary, ktoré v sebe majú mať symboliku a históriu Slovenska. Kravata a šatka má špecifický vzor z oblasti Horehronia z Polomky. Kľúčenka je vyrobená z mosadze. "Ide o tradičný blanciar, čiže ozdobnú sponu z mužského kroja," vysvetlila Kliská. Danko bude odovzdávať aj cínové postavičky Jánošíka či fujaristu z dielne známej rodiny, ktorá figúrky odlieva aj maľuje ručne. "Všetky dary sú od slovenských tradičných výrobcov," doplnila Kliská. Pre Schulza má Danko špeciálny osobný dar.

V programe počas slávnostného banketu sa predstavia tanečníci zo súboru Čarovné ostrohy, sólista na fujare, cigánska kapela Sendreiovci. Operní sólisti SND budú spievať árie zo slovenskej opery Eugena Suchoňa a operetné skladby v slovenčine, nemčine a v maďarčine. "V závere večere zaznejú modernejšie skladby vo viacerých európskych jazykoch v podaní zoskupenia Fragile," uviedla Kliská.

Pracovná časť summitu (7. 10.) bude venovaná výzvam, ktorým čelí únia. Predsedovia parlamentov majú hovoriť o súčasných hrozbách európskej jednoty a o prekonávaní odstupu medzi Európskou úniou (EÚ) a jej občanmi. Diskutovať majú aj o vnútornej kohézii EÚ a globálne angažovanej Európe. Danko by chcel, aby sa šéfovia parlamentov viac rozprávali, stretávali sa častejšie. "Ak sa nezačnú jednotliví lídri európskych štátov lepšie spoznávať, lepšie komunikovať a častejšie sa stretávať, tak Európska únia bude aj naďalej pre mnohých ťažkopádnym mechanizmom a budeme svedkami omnoho väčších brexitov ako doteraz," uviedol Danko.

Na dvojdňovom podujatí by mali byť predsedovia parlamentov z Českej republiky, Rakúska, Poľska, Belgicka, Estónska, Francúzska, Maďarska, Írska, Talianska, Litvy, Lotyšska, Luxemburska, Fínska, Poľska, Portugalska, Rumunska, Slovinska, Španielska, Švédska a samozrejme aj predsedu parlamentu nastupujúcej krajiny v rámci predsedníctva Európskej únie a to Malty.