Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SIS sa vlani venovala migrácii, extrémizmu, korupcii aj podvodom

Budova Slovenskej informačnej služby Foto: TASR/Michal Svítok

Informuje o tom v správe o svojej činnosti za rok 2016, ktorú dnes poslanci Národnej rady SR vzali na vedomie a SIS ju zverejnila na svojom webe.

Bratislava 20. júna (TASR) - Migrácia, boj proti extrémizmu, hybridné hrozby, ochrana kyberpriestoru, korupcia a klientelizmus, daňové podvody, Ukrajina či Rusko. To sú niektoré z oblastí, ktorým sa venovala Slovenská informačná služba (SIS) vlani. Informuje o tom v správe o svojej činnosti za rok 2016, ktorú dnes poslanci Národnej rady SR vzali na vedomie a SIS ju zverejnila na svojom webe.

Jednou z priorít SIS bola vlani migračná kríza. "Migračný tlak na vonkajšiu schengenskú hranicu EÚ sa v roku 2016 znížil," píše sa v správe. K poklesu prispelo podľa SIS najmä plnenie tzv. migračnej dohody medzi Európskou úniou a Tureckom a prijatie opatrení smerujúcich k účinnejšej ochrane hraníc krajín západného Balkánu.

Správa hovorí aj o pravicových extrémistických organizáciách. "Vo väčšine krajín EÚ sa činnosť pravicových extrémistov posunula od násilných útokov smerom ku kampani vo virtuálnom priestore, pričom narastalo riziko posilňovania postavenia pravicovo-extrémistických politických strán," píše sa v správe.

Z pohľadu hrozieb terorizmu hodnotila SIS bezpečnostnú situáciu v roku 2016 na SR ako relatívne pokojnú. "SIS nezaznamenala bezprostrednú hrozbu teroristického útoku proti SR ani proti jej občanom či záujmom v zahraničí. Potenciál teroristickej hrozby voči SR však mal vzostupnú tendenciu, predovšetkým v dôsledku rastúceho počtu úspešne dokonaných teroristických útokov a individuálnych násilných incidentov zo strany prívržencov džihádu na teritóriu iných štátov EÚ," konštatuje SIS.

Tajní vlani zároveň zaznamenali prípady držby expanzných zbraní pôvodom zo SR jednotlivcami prepojenými na džihádistické skupiny pôsobiace v iných štátoch Únie. Tiež zaznamenali informáciu o možnom prechode osôb napojených na Daesh územím SR.

SIS sa venovala aj hybridným hrozbám. "Dôležitými nástrojmi v boji proti hybridným hrozbám by sa mohli stať aj prijatie zákona o kybernetickej bezpečnosti či schválenie novej Bezpečnostnej stratégie SR, na príprave ktorých SIS v roku 2016 aktívne participovala," uvádza sa v správe.

Pokiaľ ide o organizovaný zločin, ten sa podľa SIS namiesto jednoduchej násilnej trestnej činnosti stále viac zameriava na páchanie sofistikovanejšej trestnej ekonomickej činnosti, ktorá je výnosnejšia, ťažšie odhaliteľná a trestne stíhateľná. Okrem ekonomickej kriminality patrili vlani podľa SIS medzi najväčšie zdroje príjmu organizovaného zločinu v SR výroba, pašovanie a distribúcia drog a prekurzorov na ich výrobu.

SIS sa vlani opäť zameriavala aj na odhaľovanie korupcie a klientelizmu. Spomína napríklad podozrenia z korupcie a klientelizmu v orgánoch miestnej samosprávy pri predaji majetku mesta a pri zadávaní stavebných zákaziek. Poukázala aj na možné korupčné pozadie niektorých prípadov reštitučných konaní. "Podozrenie z korupcie zaznamenala SIS aj v daňovej oblasti, kde boli zaregistrované snahy o ovplyvnenie výsledkov daňových kontrol v niektorých firmách prostredníctvom poskytnutia úplatkov daňovým kontrolórom," píše sa v správe.

Služba zaznamenala aj prípady nehospodárneho nakladania so štátnym a obecným majetkom. „Týkali sa najmä čerpania dotácií od štátu a z fondov EÚ, predražených nákupov a nevýhodného predaja majetku,“ konštatuje sa v správe. SIS poukázala na prípady podozrenia z poškodzovania finančných záujmov SR a EÚ pri čerpaní poľnohospodárskych dotácií, pri čerpaní dotácií na výskumno-vývojové projekty a na ochranu životného prostredia.

Správa hovorí aj o prípadoch krátenia dane z príjmu a dane z pridanej hodnoty (DPH), či o neoprávnených žiadostiach o vrátenie DPH. SIS tiež pri daňových podvodoch identifikovala viaceré prípady účelového zlučovania obchodných spoločností s cieľom vyhnúť sa daňovým povinnostiam a sťažiť dokazovanie daňových podvodov.

Poslanci vzali na vedomie aj Správu o plnení úloh Vojenského spravodajstva za rok 2016.