Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Sme rodina chce rozšíriť poberanie príspevku za osobnú asistenciu

Na snímke predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. Foto: TASR - Andrej Galica

Poberať príspevok by mohla aj širšia rodina. To je cieľom návrhu novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Rozšíriť možnosť poberania príspevku za osobnú asistenciu aj pre širšiu rodinu. To je cieľom návrhu novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorú v závere desiateho rokovacieho dňa deviatej schôdze NR SR predstavili poslanci Boris Kollár a Petra Krištúfková (obaja Sme rodina).

Možnosť poberať príspevok chcú rozšíriť o manžela, manželku, rodičov alebo fyzickú osobu, ktorá prevzala dieťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia súdu, fyzickú osobu, ktorú súd ustanovil za opatrovníka fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, o deti, starých rodičov, vnúčatá, súrodencov, nevestu, zaťa, svokru aj svokra, teda o osoby, ktoré sa v širšom slova zmysle považujú za rodinu.

Kollár a Krištúfková pripomínajú, že osobná asistencia má pomôcť osobe s ťažkým zdravotným postihnutím v činnostiach, ktoré zlepšia kvalitu jej života, podporujú jej vlastnú aktivitu a dávajú šancu na lepšie uplatnenie pri vykonávaní jej funkcie v rodine, pri vzdelávaní, v zamestnaní alebo pri záujmoch vo voľnom čase. "Túto pomoc dostávajú najmä z prostredia rodiny v širšom slova zmysle, preto je cieľom návrhu zákona rozšíriť možnosť poberania príspevku za osobnú asistenciu aj pre členov tzv. širšej rodiny, ktorí tieto asistenčné služby aj reálne každodenne vykonávajú," argumentuje hnutie Sme rodina.

Vo štvrtok (22.9.) bude pokračovať plénum v diskusii o ďalších poslaneckých návrhoch. Na aktuálnej schôdzi ich je ešte osem, všetky sú z dielne opozície.