Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Sme rodina nemá preferovaného kandidáta na šéfa ÚŠP

Na snímke predseda Sme rodina Boris Kollár. Foto: TASR - Jakub Kotian

Koaliční predstavitelia hovoria o ambícii zvoliť ho ešte na aktuálnej schôdzi.

Bratislava 3. februára (TASR) – Poslanci Národnej rady SR za Sme rodina budú preferovať takého kandidáta na špeciálneho prokurátora, na ktorom sa zhodne koalícia. Pre TASR to povedal predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský. Chcú si počkať na koaličnú radu, ktorá by podľa neho mohla byť vo štvrtok alebo v piatok. Pčolinský dodal, že Sme rodina nepreferuje žiadneho konkrétneho kandidáta.

"Sme rodina nejde na koaličnú radu so žiadnym konkrétnym menom, samozrejme, že si na klube prejdeme všetkých štyroch kandidátov. Chceme, aby mala koalícia spoločného kandidáta, ktorý bude mať silný mandát," reagoval Pčolinský pre TASR.

Na koaličnej rade majú strany zhodnotiť verejné vypočutie kandidátov. Debata o tzv. indikovanom, teda skúšobnom hlasovaní v koalícii podľa Pčolinského nebola. Vie si prestaviť indikované, teda skúšobné hlasovanie aj v prípade voľby špeciálneho prokurátora, no hovorí, že pri voľbe generálneho prokurátora poslanci skúšobne hlasovali, pretože mali viacero preferovaných kandidátov.

V súvislosti s väzbami Pčolinského a jeho rodiny na osobu kandidáta Daniela Lipšica povedal, že nejde o žiadne čerstvé väzby. Vylučuje vplyv na Lipšica, skonštatoval, že advokát je autonómnou osobou.

Kandidátmi na šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sú advokát a exminister Daniel Lipšic a prokurátori ÚŠP Peter Kysel, Ján Šanta a Vasiľ Špirko. Kandidátov tento týždeň na verejnom híringu vypočúval parlamentný ústavnoprávny výbor. Termín voľby špeciálneho prokurátora v NR SR ešte nie je známy. Koaliční predstavitelia hovoria o ambícii zvoliť ho ešte na aktuálnej schôdzi.