Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Smer chce regulovať billboardy, opozícia v tom vidí predvolebnú kampaň

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Opozícii sa nepáčilo, že právnu normu predkladá Choma, ktorý je primátorom Žiliny a na tento post kandiduje v novembri opäť.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Osádzanie billboardov má byť regulované, reklamné stavby nemajú byť mimo obcí k diaľniciam, cestám pre motorové vozidlá a medzinárodným cestám I. triedy bližšie ako sto metrov. Počíta s tým novela stavebného zákona od Igora Chomu a Renáty Zmajkovičovej (obaja Smer-SD), o ktorej hovorili poslanci NR SR na záver siedmeho rokovacieho dňa 37. schôdze NR SR.

Opozícii sa nepáčilo, že právnu normu predkladá Choma, ktorý je primátorom Žiliny a na tento post kandiduje v novembri opäť. Na začiatku schôdze totiž Smer-SD vyradil opozičné návrhy, lebo vraj ide z ich strany o predvolebnú kampaň.

"Choma kandiduje a jeho návrh v programe ostal. Na druhej strane máte na to právo ako poslanec NR SR predkladať zákony, ja by som si nikdy nedovolil ich vyraďovať. Ale ako to, že si Smer-SD dovolil cenzurovať, čo súvisí a čo nesúvisí s komunálnymi voľbami? Tento návrh jednoznačne súvisí s komunálnou politikou," upozornil predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Zajac (KDH). Podľa jeho slov je billboardový smog vážna vec. Pýta sa však, prečo primátor Žiliny, ktorý znovu kandiduje, prichádza s takýmto návrhom, navyše v čase, keď novelu stavebného zákona chystá vláda.

Júliusovi Brockovi (KDH) sa zase nepáči, že Choma zastáva štyri funkcie platené z verejných zdrojov. "Je primátor, poslanec VÚC, predseda dozornej rady a poslanec NR SR. Keby uvoľnil tri funkcie, nezamestnanosť na Slovensku klesne o troch ľudí. Aj premiér Robert Fico (Smer-SD) presadzuje zásadu jeden plat z verejných zdrojov," zdôraznil.

Choma na výčitky opozície reagoval tým, že do všetkých funkcií bol riadne zvolený. "Ľudia vedeli, že som poslanec NR SR aj poslancom kraja a aj tak ma zvolili za primátora. Ľuďom vôbec neprekážalo, že poberám plat. Príde mi to už ako závisť," povedal s tým, že robí aj 16 hodín denne, aj v sobotu a nedeľu. "Nemám pocit, že si svoj plat nezaslúžim. Nehanbím sa povedať, že to robím aj kvôli platu. Ja nekradnem a za to, čo robím, chcem mať zaplatené," zdôraznil. Brockovi zároveň pripomenul, že aj líder KDH Ján Figeľ, keď skončil vo funkcii eurokomisára, poberal peniaze z Európskej komisie a zároveň bol ministrom vlády SR.

Miroslav Číž (Smer-SD) Brockovi odkázal, že on by štyri funkcie zastávať nemohol, lebo by ho nikto nezvolil. "Človeka, ktorý bezmocne sedí a počúva, dokážete len urážať," odkázal.

V piatok (19.9.) bude rokovaniu pléna dominovať diskusia o Ukrajine. Jej záverom má byť vyhlásenie parlamentu, ktoré pripravil Zahraničný výbor NR SR v spolupráci s rezortom zahraničných vecí.