Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Trestnoprávna imunita prezidenta SR sa obmedzovať nebude

Na snímke rokovanie schôdze NR SR. Foto: TASR - Martin Baumann

Poslanci ĽSNS chceli imunitu hlavy štátu obmedziť výlučne na výroky prednesené počas výkonu jeho funkcie.

Bratislava 29. mája (TASR) - Trestnoprávna imunita prezidenta SR sa obmedzovať nebude. Plénum NR SR totiž nepodporilo zmenu Ústavy SR od poslancov ĽSNS, ktorí chceli imunitu hlavy štátu obmedziť výlučne na výroky prednesené počas výkonu jeho funkcie. To znamená, že za všetky ostatné trestné činy malo byť možné prezidenta stíhať.

"Slovenská republika funguje na princípe parlamentnej demokracie. V demokracii platí, že všetci sú si pred zákonom rovní, a teda nemôže tu byť dôvod, aby prezident demokratického štátu mal takúto neprimeranú výsadu," tvrdili kotlebovci. Zároveň pripomenuli, že v roku 2012 bola zrušená trestnoprávna imunita poslancov NR SR. "Týmto ustanovením, ktoré prijalo 144 poslancov a ktoré zároveň vytvorilo z 'nadľudí' rovnocenných ľudí, sa nastavil smer, akým sa Slovenská republika mala po nasledujúce roky vydať. Dnes, po šiestich rokoch od jasného signálu slovenskej verejnosti je najvyšší čas posunúť demokratické zriadenie ďalej a privilégium prezidenta SR zrušiť," dodali.

Členom ĽSNS neprešiel ani návrh stanoviť maximálnu výšku výdavkov, ktoré môže vyšší územný celok vynaložiť na bežnú prevádzku samotného úradu, teda na vlastnú réžiu. Zavedenie takýchto finančných stropov by podľa predkladateľov posilnilo rozpočtovú zodpovednosť a viedlo k hospodárnejšiemu a uváženejšiemu prerozdeľovaniu finančných prostriedkov v územnej samospráve.

Do tretice kotlebovci neuspeli ani s návrhom, aby sa mimovládne organizácie (MVO) pôsobiace na Slovensku, ktoré sú priamo či nepriamo napojené na financovanie zo zahraničia, museli povinne registrovať do novovytvoreného Registra zahraničných agentov. Ten by spravovalo Ministerstvo vnútra (MV) SR. Strana Mariana Kotlebu tvrdila, že právnou normou sa sprehľadní štruktúra a činnosť mimovládnych neziskových organizácií, ktoré sú akýmkoľvek spôsobom napojené na financie zo zahraničia a ktoré vykonávajú propagačnú a agitačnú činnosť na území SR. "Množstvo mimovládnych organizácií, ich členov a zamestnancov sa za príspevky od zahraničných sponzorov snaží ovplyvňovať verejnú mienku na Slovensku. Snahou týchto mimovládnych organizácií je formovať verejnú a politickú mienku na Slovensku tak, aby bola v súlade s predstavami zahraničného sponzora," tvrdili predkladatelia.