Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Účastníci odboja za oslobodenie dostanú vyššie príspevky

Foto: TASR/AP

Príspevok priamym účastníkom boja za oslobodenie sa tak zvýši naraz na 70 eur mesačne, a to dňom nadobudnutia účinnosti novely príslušného zákona.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Účastníci národného boja za oslobodenie a vdovy a vdovci po týchto osobách dostanú vyššie príspevky. Národná rada SR totiž 102 hlasmi schválila novelu zákona o poskytovaní príspevku účastníkom národného boja za oslobodenie a vdovám a vdovcom po týchto osobách z dielne poslancov SNS Antona Hrnka, Jaroslava Pašku a Tibora Bernaťáka a poslanca Smeru-SD Dušana Čaploviča.



Pôvodný návrh novely hovoril o postupnom zvyšovaní príspevku, ale Hrnko to svojím pozmeňujúcim návrhom zmenil. Príspevok priamym účastníkom boja za oslobodenie sa tak zvýši naraz na 70 eur mesačne, a to dňom nadobudnutia účinnosti zákona. "Úprava sa týka 950 osôb podľa vyjadrenia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov," vysvetlil Hrnko. Vdovy a vdovci po účastníkoch národného odboja za oslobodenie by mali od 1. januára 2019 dostávať 35 eur mesačne.

Právnu normu poslanci predložili s cieľom zlepšiť finančnú situáciu účastníkov národného boja za oslobodenie a vdov a vdovcov po týchto osobách. "Vzhľadom na zásluhy, ako aj vzhľadom na závažné zdravotné a sociálne problémy, ktoré vyplývajú z ich vyššieho veku, je žiaduce zvýšiť ich dávky sociálneho zabezpečenia z dôvodu, že tieto dávky boli priznané už pred dlhším obdobím a nedosahujú dostatočnú úroveň," vysvetlili predkladatelia.

Hrnko na dnešnej tlačovej konferencii po schválení zákona zdôraznil, že je našou povinnosťou uctiť si účastníkov národného boja za oslobodenie a patrične ich ohodnotiť. "Sme povinní vážiť si ich. Potrebujú našu väčšiu pozornosť," uviedol Hrnko. Nevylúčil, že ak bude treba, môže dôjsť k ďalšiemu zvýšeniu. "Je povinnosťou štátu postarať sa o týchto ľudí," uzavrel Hrnko.