Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NR SR žiada ukrajinský parlament o pokojné riešenie situácie

NR SR Foto: TASR/Štefan Puškáš

Uvádza sa to vo vyhlásení NR SR, ktoré dnes schválil parlament.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR žiadajú ukrajinský parlament, aby váhou svojho demokratického mandátu podporil pokojné a na dialógu založené riešenie situácie na Ukrajine. Uvádza sa to vo vyhlásení NR SR, ktoré dnes 115 hlasmi schválil parlament. Zdržala sa len Helena Mezenská (OĽaNO).

"Žiadne násilie a nasadenie represívnych zložiek štátu voči vlastným, pokojne protestujúcim občanom ešte nikdy neprispelo k vyriešeniu situácie tak, aby bolo v prospech ľudí," konštatujú v dokumente poslanci. Zároveň upozorňujú, že NR SR situáciu u nášho východného suseda pozorne sleduje. "Jednotliví poslanci, ale aj poslanecké kluby politických strán často vyjadrovali podporu európskym ambíciám, za ktoré sa dnes na Majdane postavili ukrajinskí občania. Ešte máme v živej pamäti, akým spôsobom si slovenskí občania vybojovali slobodu a príslušnosť k európskym demokratickým štátom," konštatuje slovenský parlament.

Tiež poukazuje na to, že v 21. storočí v Európe už neplatia pravidlá, ktoré používali autoritatívne vystupujúci vládcovia v 20. storočí. "Parlament volia občania v slobodných voľbách a parlament musí za svojimi občanmi stáť, inak stráca legitimitu," končí sa vyhlásenie, ktoré pripravili poslanci naprieč politickým spektrom.

Mítingy prívržencov opozície na Ukrajine, ale najmä v Kyjeve, pokračujú nepretržite od 21. novembra, a to aj napriek tomu, že vláda v uplynulých dňoch obnovila rokovania o podpísaní asociačnej zmluvy s EÚ. Na euromajdan v posledných dňoch prichádzajú aj ľudia z regiónov. Paralelne s mítingami opozície sa v Kyjeve konajú aj zhromaždenia sympatizantov súčasnej vlády a prezidenta Viktora Janukovyča.