Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Úrad vlády analyzuje varianty, ako zvýšiť platy verejným zamestnancom

Na ilustračnej snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR - Martin Baumann

V pléne počas pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok to uviedol minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý zastupoval premiéra Roberta Fica pri odpovediach na otázky poslancov.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Zvýšenie platov zamestnancov vo verejnej správe by mohlo stáť približne 250 miliónov eur. Úrad vlády SR v súčasnosti analyzuje viacero variantov, ako by sa mohli po novom platy týchto zamestnancov zvyšovať. V pléne počas pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok to uviedol minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý zastupoval premiéra Roberta Fica pri odpovediach na otázky poslancov. Sociálnym partnerom by mohol byť návrh predstavený do konca marca budúceho roka.

Úpravou platov sa zaoberá vytvorená pracovná skupina. "Zvýšenie tabuľkových platov vo verejnej sfére by mohlo stáť približne 250 miliónov eur. Ku zmenám v odmeňovaní vo verejnej správe bolo vypracovaných viacero alternatívnych návrhov nových stupníc platových taríf pri výkone práce vo verejnom záujme," avizoval Kaliňák s tým, že tieto alternatívy sú v súčasnosti posudzované v spolupráci s rezortom financií. "Prioritou je výber takej alternatívy, ktorá by zmiernila rozdiely medzi odmeňovaním vo verejnom a súkromnom sektore a zároveň by zabezpečila výšku platových taríf nad úrovňou minimálnej mzdy. Zároveň je potrebné zabezpečiť prijatie takých opatrení, aby sa platové tarify nedostávali pod úroveň minimálnej mzdy," doplnil Kaliňák.

Vypracovanie novej stupnice platových taríf označil za komplikovaný proces. Upozornil tiež na to, že musí byť zohľadnená aj konsolidácia verejných financií a efektívne hospodárenie. "Porovnávať odmeňovanie za súkromný a verejný sektor nie je na mieste. Odmeňovanie zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme sa riadi odlišnými kritériami, ako je upravené v Zákonníku práce," dodal Kaliňák.

Na úpravu platov týchto zamestnancov sa pýtali viacerí opoziční poslanci aj ministra práce Jána Richtera (Smer-SD). Avizoval, že do konca marca budúceho roka by mal byť návrh na úpravu platov predstavený sociálnymi partnerom. "Následne bude pripravená novela zákona," priblížil Richter. Úrad vlády SR zaslal k tejto problematike dotazník obciam, mestám ako aj vyšším územným celkom. Cieľom bolo zistiť podrobné informácie o odmeňovaní verejných zamestnancov, ako aj ich štruktúru v jednotlivých platových triedach. "Mám záujem o riešenie problému. Rád vás budem informovať, čo sa v tejto veci robí. Týka sa to dosť zamestnancov. Mňa rastúci rozdiel medzi najnižšími platovými triedami a minimálnou mzdou trápi," adresoval poslancom v pléne Richter.