Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Ústava sa nemení, šéfovia VÚC a starostovia môžu byť aj poslancami

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa liberálov táto kumulácia otvára možnosť získavania neodôvodnených výhod pre riadený subjekt a stavia poslancov do permanentného konfliktu záujmov pri rôznych hlasovaniach.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Predsedovia vyšších územných celkov (VÚC), starostovia aj primátori budú môcť naďalej vykonávať aj funkciu poslanca NR SR. Plénum NR SR v utorok nepodporilo novelu Ústavy SR od predstaviteľov SaS, ktorí chceli zakázať kumuláciu exekutívnych funkcií v samospráve, ako aj štatutárnych funkcií vo verejnoprávnych inštitúciách s mandátom poslanca NR SR.

Podľa liberálov totiž táto kumulácia otvára možnosť získavania neodôvodnených výhod pre riadený subjekt a stavia poslancov do permanentného konfliktu záujmov pri rôznych hlasovaniach. SaS spomína najmä rozhodovanie o štátnom rozpočte a daniach, ale napr. aj hlasovaniach o zákonoch upravujúcich príslušné verejnoprávne inštitúcie.

"V súčasnosti platí mäkší a pre závistlivú časť verejnosti príťažlivejší model založený na princípe 'viacero funkcií – jeden plat'. Tento model však ako predkladatelia odmietame, pretože pri ňom vždy existuje riziko, že za volebným úspechom daného politického subjektu bude okrem iného aj prepojenosť záujmov v procese rozhodovania na celoštátnej a regionálnej/komunálnej úrovni, na ktorom sú hmotne zainteresované tisícky ľudí," uviedli predkladatelia. Tvrdia, že samotný plat funkcionára je na mocenskej šachovnici zanedbateľný a títo funkcionári ho ľahko oželejú.