Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: V parlamente nastúpila Čestná stráž, chráni štátne symboly

Slávnostný ceremoniál nástupu Čestnej stráže Ozbrojených síl SR v Národnej rade SR 6. septembra 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Štátne symboly vo vstupnej hale Národnej rady SR stráži od dnes Čestná stráž Ozbrojených síl SR. Nápad prišiel od predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS).

Bratislava 6. septembra (TASR) - Štátne symboly vo vstupnej hale Národnej rady SR stráži od dnes Čestná stráž Ozbrojených síl SR. Nápad prišiel od predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS), podľa ktorého by mala byť galéria štátnych symbolov vnímaná ako národný oltár.




"Chcel by som, aby toto miesto bolo považované za srdce Národnej rady. Aby to bol národný oltár," vyhlásil po nástupe Čestnej stráže Danko. Zmeny v parlamente by mali podľa neho oživiť národné povedomie. Pri nástupe bol okrem Danka aj premiér Robert Fico (Smer-SD), celé vedenie parlamentu a niekoľkí poslanci a ministri. Prezident SR Andrej Kiska, ktorý je hlavným veliteľom ozbrojených síl, chýbal.

Pripomenul, že vlastný štát majú Slováci len krátko. Ešte stále sa podľa Danka učíme demokracii a tolerancii a národné povedomie treba budovať. "Treba trvať na národnej hrdosti, rešpektovaní národnostných menšín, že si treba jeden druhého ctiť, ale že netreba zabudnúť na históriu, ktorá nám pomáha poučiť sa," uviedol Danko.



Čestná stráž je v parlamente zatiaľ iba na skúšku. "Som zvedavý na reakcie," povedal Danko. Tie doterajšie sú podľa neho zatiaľ iba pozitívne.

Slovensko má štyri štátne symboly - štátny znak, štátnu vlajku, štátnu pečať a štátnu hymnu. Sú umiestnené vo vstupnej hale parlamentu, kde je aj Ústava SR. Ešte donedávna tam boli vystavené aj prístupové dokumenty NATO a Európskej únie. Teraz vo vestibule parlamentu chýbajú. Danko tvrdí, že pre prístupové dokumenty priestor vytvorí.

Reakcia poslancov NR SR

Čestná stráž Ozbrojených síl SR na pôde Národnej rady nepomôže Slovensku. Je to len PR predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS). Myslia si to opoziční poslanci Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) a Ondrej Dostál (SaS). Koaličný poslanec Peter Kresák (Most-Híd) vníma Čestnú stráž chrániacu štátne symboly vo vestibule parlamentu za dobrý nápad.

"Je to o symboloch. Myslím si, že je to vhodné opatrenie, nemám s ním problém. Býva to zvykom aj v iných parlamentoch, takže ja to pokladám za vcelku dobrý nápad," povedal pre TASR Kresák.



Dostál opatreniu nerozumie a zdá sa mu zvláštne. Matovič ho považuje za hlúposť. "Ján Slota vymýšľal hlúposti, keď bol ožratý, Danko to dokáže aj keď je triezvy," reagoval Matovič, podľa ktorého nie sú vojaci v parlamente v poriadku.

"Je to vyvolávanie umelého posilňovania štátnosti a hra na niečo, čo Danko nie je. Toto Slovensku nepomôže. Slovensko má úplne iné starosti ako dávať vojakov do parlamentu," poznamenal Matovič.