Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V Súdnej rade by mohli NR SR zastupovať Jankovská alebo Böhm

Foto: Ilustračné foto

Kandidátov posúdi v utorok (6.6.) Ústavnoprávny výbor parlamentu

Bratislava 5. júna (TASR) – Národnú radu (NR) SR by mohli nasledujúcich päť rokov v Súdnej rade SR zastupovať štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská (nominantka Smeru-SD) alebo advokát Allan Böhm. Kandidátov posúdi v utorok (6.6.) Ústavnoprávny výbor NR SR. Nástupcu súčasnej členky rady Alena Šiskovej majú poslanci zvoliť na júnovej schôdzi. Sudkyni Najvyššieho súdu uplynie funkčné obdobie 28. júna.

Jankovskú navrhuje do Súdnej rady predseda ústavnoprávneho výboru Robert Madej (Smer-SD), Böhma poslanec Ondrej Dostál (SaS). Madej vysvetlil, že nie je žiadna legislatívna prekážka, aby zákonodarnú moc v ústavnom orgáne riadiacom súdnictvo zastupoval člen vlády. V minulosti sa už podobná vec udiala. V Súdnej rade pôsobil ako nominant vlády od roku 2007 do roku 2011 štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Daniel Hudák.

„Súdnu radu treba vnímať ako kolektívny orgán, ktorý má 18 členov,“ zdôraznil Madej s tým, že jedným z členov môže byť aj štátny tajomník. Podľa neho tak môže vzniknúť „zaujímavé premostenie“ súdnej a výkonnej moci, ktoré môže byť konštruktívne. „Vážim si profesionálne kvality pani štátnej tajomníčky, ktorá po odbornej stránke spĺňa všetky predpoklady pre výkon tejto funkcie,“ zdôraznil Madej.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) najnovšie v novele sudcovských zákonov presadila princíp, aby zákonodarnú, výkonnú moc a prezidenta v rade zastupovali nesudcovia. Jankovská je sudkyňou, v súčasnosti sudcovskú funkciu nevykonáva. Štátnou tajomníčkou ministerstva je už druhé funkčné obdobie. „Formálne má prerušený výkon funkcie sudcu,“ domnieva sa Madej, že jeho nominácia nie je v rozpore s filozofiou Žitňanskej.

„Allan Böhm je advokát, ja ho poznám ako dobrého právnika a slušného, čestného človeka. Myslím, že práve takíto ľudia by mali sedieť v Súdnej rade,“ zdôvodnil svoju nomináciu poslanec Dostál. Böhma už nedávno spolu s poslancom Petrom Kresákom (Most-Híd) navrhol za člena disciplinárneho senátu na kontrolu sudcovských prehreškov, a to spolu s ďalším kandidátom, právnikom Petrom Kubinom. V Súdnej rade uspel Kubina.

Dostál považuje kandidatúru Jankovskej za neštandardnú v prípade, že by mala ostať štátnou tajomníčkou. „Bolo by to v rozpore s trojdelením moci v štáte,“ domnieva sa. „Súdna rada je nástrojom kontroly súdnej moci zo strany zvyšných mocí v štáte, ale nemyslím si, že by sa na tom mali podieľať priamo vrcholní predstavitelia výkonnej moci,“ doplnil opozičný poslanec.