Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

NRSR: Väzni by mali mať o čosi viac súkromia

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Počíta s tým novela zákona o výkone trestu odňatia slobody z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorú dnes poslanci posunuli do druhého čítania.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Väzni by mali mať o čosi viac súkromia. Počíta s tým novela zákona o výkone trestu odňatia slobody z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorú dnes poslanci posunuli do druhého čítania.

Právna norma rozširuje zoznam korešpondencie odsúdeného, do ktorej nie je možné nahliadnuť. Patriť k nej má po novom aj korešpondencia medzi odsúdeným a tuzemskými štátnymi orgánmi vo veciach podnetov a sťažností týkajúcich sa ochrany ľudských práv.

Novela má priniesť zmenu aj v styku odsúdeného s advokátom a inou osobou, ktorá ho zastupuje v inej právnej veci. Ide konkrétne o ich rozhovory. Uskutočniť sa môžu iba v čase a v rozsahu nenarúšajúcom ústavný poriadok.

Avšak pokiaľ rozhovor s advokátom príslušník zboru väzenskej a justičnej stráže vidí, ale nepočuje, po novom pri rozhovore s odsúdeným a inou osobou má byť prítomný, takže má zároveň počuť jeho obsah. V súčasnom zákone sa toto ustanovenie nenachádzalo, čo sa podľa rezortu spravodlivosti v praxi zneužívalo. Posledná zmena sa týka problematiky zahladenia disciplinárneho trestu uloženého odsúdenému.