Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Výbor dal zelenú 30. októbru ako jednorazovému štátnemu sviatku

Na snímke rokovanie Národnej rady SR. Foto: TASR - Marko Erd

S návrhom na vyhlásenie jednorazového štátneho sviatku pôvodne nesúhlasila koaličná SNS. Stotožnila sa s obavou zamestnávateľov, že by išlo o precedens.

Bratislava 4. septembra (TASR) – Tohtoročný 30. október má byť jednorazovým štátnym sviatkom, počas ktorého si Slovensko pripomenie 100. výročie prijatia Deklarácie slovenského národa z 30. októbra 1918 v Turčianskom Sv. Martine. Návrh novely zákona o štátnych sviatkoch v utorok odobrili poslanci Ústavnoprávneho výboru NR SR a odporučili jeho schválenie na septembrovom zasadnutí parlamentu.

Deklaráciou sa predstavitelia slovenského národa prihlásili k sebaurčovaciemu právu národov a k vzniku samostatného československého štátu.

S návrhom na vyhlásenie jednorazového štátneho sviatku pôvodne nesúhlasila koaličná SNS. Stotožnila sa s obavou zamestnávateľov, že by išlo o precedens. "Nevidíme dôvod, aby sa takéto mimoriadne sviatky zavádzali aj do budúcnosti," uviedla vo svojom vyhlásení. Za posunutie do druhého čítania však všetci prítomní národniari zahlasovali.