Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Výbor prerušil debatu o správe ochrankyne ľudských práv

Na snímke verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Foto: TASR - Martin Baumann

Tá hovorí, že polícia má vytvorené priestory, ktoré využíva na obmedzenie osobnej slobody osôb, no nie sú celami policajného zaistenia a neplatí v nich právny režim.


Bratislava 23. novembra (TASR) - Ministerstvo vnútra SR by sa malo do 15 dní písomne vyjadriť k mimoriadnej správe verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej. Tá hovorí, že polícia má vytvorené priestory, ktoré využíva na obmedzenie osobnej slobody osôb, no nie sú celami policajného zaistenia a neplatí v nich právny režim. Stanovisko rezortu si dnes prevažne hlasmi koaličných poslancov vyžiadal Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.



Ombudsmanka dnes zopakovala, že sú policajné útvary, kde majú riadnu celu, ale aj tieto iné priestory, ktoré nazýva kobky. "Tie nie sú vybavené vodou ani zvončekom na privolanie pomoci, sú tam madlá a háky na pripútanie. Niektorí zadržaní tam boli viac ako 24 hodín, pričom podľa zákona by tam nemali byť ani sekundu. Majú byť v riadnej cele," uviedla pred poslancami Dubovcová.

Podľa jej slov by sa takéto priestory využívať nemali, alebo je potrebné pripraviť takú právnu úpravu, ktorá by to dovoľovala, ale tak, aby to bolo v súlade so základnými ľudskými právami a medzinárodnými dohovormi. "Policajný prezident Tibor Gašpar avizoval ešte vlani, že takúto právnu úpravu predloží, ale neurobil to. Podľa mňa preto, lebo to nevie takto naformulovať," myslí si ombudsmanka.

Podľa jej slov policajti akoby si odkladali ľudí na vykonanie určitých úkonov, v zákone je pritom napísané, že s takouto osobou majú pracovať ihneď. "Obhajovať v tomto políciu je neprípustné, lebo hrubo porušuje zákon. Sme demokratický a právny štát, ak sa o niečom takom dozvieme, musíme konať. Ak policajti potrebujú takéto priestory, vytvorme ich, ale tak, aby tam bola voda, svetlo či zvonček," apelovala Dubovcová.

Edita Pfundtner (Most-Híd) uviedla, že zisteniam ombudsmanky verí. "Treba to riešiť. Chcem veriť v prácu polície a chcem, aby som nebola odkázaná na hliadky ĽSNS," zdôraznila.

O potrebe vypočuť si druhú stranu hovoril najmä šéf poslaneckého klubu Smeru-SD Martin Glváč. "Je to jednostranný výklad. Sú to závažné skutočnosti a je potrebné si vypočuť aj opačný názor," povedal.

Ľudskoprávny výbor bude v rokovaní o Dubovcovej správe pokračovať po tom, ako ministerstvo vnútra doručí vyjadrenie. Predsedníčka výboru Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) by chcela uznesením požiadať o predloženie novely zákona o policajnom zbore v súlade s odporúčaniami Dubovcovej tak, aby došlo k náprave súčasného stavu. Rovnako by chcela zriadenie vyšetrovacieho orgánu na preverenie policajných postupov. O Dubovcovej mimoriadnych zisteniach bude na aktuálnej schôdzi rokovať aj plénum.

Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák a vpravo prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar.
Foto: TASR - Martin Baumann


Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) už skôr povedal, že vyhradené priestory, ktoré polícia využíva na obmedzenie osobnej slobody osôb, ale nie sú celami policajného zaistenia, sa nachádzajú na takmer každom obvodnom policajnom oddelení. "Sú to miesta, kde sú dočasne obmedzené osoby, ktoré sú nebezpečné pre svoje okolie a mohli by zraniť ľudí, utiecť alebo poškodiť samých seba. Sú to klasické cely, ktoré ale nemajú taký štandard ako cela predbežného zadržania," podotkol.

Kaliňák tiež tvrdí, že spor v tejto veci vedú s Dubovcovou už dlho. Na stranu ministerstva i polície sa však podľa neho pridal aj Európsky výbor na zabránenie mučeniu a neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu. "Bol na Slovensku na kontrole a zhodnotil, že tieto veci sú v poriadku a dal nám aj nejaké odporúčania," podotkol Kaliňák.

Jeho tlačový odbor spresnil, že výbor vzniesol námietku, ktorá sa týkala využívania tzv. vyhradených priestorov, avšak ich existenciu nenamietal. "Odporučil prijať opatrenia v súvislosti s režimom. Uviedol, že vzhľadom na malé rozmery a nedostatočné vybavenie je väčšina vyhradených priestorov nevhodná na zadržiavanie osôb na dlhší čas ako niekoľko hodín," vysvetlilo ministerstvo. Podľa Kaliňáka sa budú riadiť odporúčaniami výboru, ale aj verejnej ochrankyne práv.