Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

NRSR: Výbor nebude ďalej riešiť Foraiove zmluvy s príbuznou

Marcel Forai, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Marcel Forai pred dvomi týždňami odišiel z funkcií v štátnej poisťovni a už nie je verejný funkcionár.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií nebude ďalej riešiť konflikt záujmov bývalého šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia. Rozhodli o tom dnes členovia výboru. Forai pred dvomi týždňami odišiel z funkcií v štátnej poisťovni a už nie je verejný funkcionár.

Predseda výboru Alojz Přidal (KDH) si myslí, že napriek tomu malo konanie pokračovať a výbor si mal vyžiadať od Foraia vysvetlenie. Forai totiž podľa Přidalových slov neoznámil svoju abdikáciu písomne, ako káže zákon, ale iba ústne.

"Konanie sa zastaví, ak sa verejný funkcionár pred hlasovaním vzdá funkcie," uviedol Přidal s tým, že o tom má dať výboru písomnú informáciu. O odchode z funkcie má výbor takúto informáciu od ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, ktorý potvrdil, že Forai z funkcií odišiel. Přidal teda chcel pokračovať v konaní, ale vládna väčšina vo výbore ho prehlasovala a konanie zastavila.

Podnet na Foraia podal nezaradený poslanec NR SR a podpredseda Siete Miroslav Beblavý. Dôvodom boli zmluvy, ktoré mala VšZP podpísať s firmami Foraiovej tety Anny Sučkovej. Podľa Beblavého je zrejmé, že zmluvy nie sú štandardné ani v podmienkach, ani spôsobe uzatvárania. Poslanec preto chce, aby výbor začal konanie pre podozrenie zo zneužitia funkcie a porušenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu. Foraiovi by v prípade preukázania viny hrozil trest v podobe straty funkcie. Ten sa bránil, že zmluvy s jeho tetou sú štandardné.

Forai oznámil svoju abdikáciu 22. septembra. Zároveň požiadal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, aby zmluvy preveril. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) jeho abdikáciu prijal a z funkcie ho odvolal k 23. septembru. Avizoval však, že pokiaľ sa prešetrovaním preukáže, že spomínané zmluvy boli v poriadku, Foraia vymenuje naspäť do funkcie šéfa VšZP.