Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Výbor odobril kandidátov do Súdnej rady M. Jankovskú a A. Böhma

Monika Jankovská, archívne foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

M. Jankovskú navrhol predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD), A. Böhma opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS).

Bratislava 6. júna (TASR) – Ústavnoprávny výbor NR SR dnes jednohlasne odobril kandidatúru štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej (nominantka Smeru-SD) a advokáta Allana Böhma do Súdnej rady SR. Jankovskú navrhol predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD), Böhma opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS). Výbor len formálne posudzuje, či kandidáti spĺňajú požadované náležitosti, o oboch uchádzačoch hlasovali poslanci naraz. Posledné slovo bude mať parlamentné plénum.

Nominácia Jankovskej sa nepáčila viacerým členom výboru. "Je to dosť nešťastná nominácia. Prosím pána Madeja, aby ju stiahol. Bez ohľadu na to, či táto kandidátka spĺňa formálne náležitosti, je to do veľkej miery kontroverzný návrh. Naše súdnictvo momentálne nepotrebuje tento druh nominácií, skôr by sme uvítali takú, ktorá bude smerovať ku konsolidácii," povedal Alojz Baránik (SaS) s tým, že ide o vyslovene politický návrh. "Myslíme si, že Jankovská sedí na príliš veľa stoličkách, z ktorých tá hlavná je politická. Vzhľadom na to, čo súdnictvo potrebuje, je to tá najhoršia možná kandidátka," odkázal.

Koaličný poslanec Peter Kresák (Most-Híd) označil za veľmi vhodného kandidáta Böhma. "Chcel som ho navrhnúť sám, ale je to aj môj kandidát. Parlament, vláda a prezident by nemali do Súdnej rady navrhovať sudcov. O tom som presvedčený. Jankovská je na politickej funkcii, ale je sudkyňa. Posunúť súdnictvo ďalej je veľmi ťažká práca," uznal Kresák s dôvetkom, že práve paritné zloženie Súdnej rady zo sudcov a nesudcov je jednou z ciest. "Som presvedčený, že sudca nemá byť nominovaný za NR SR," odkázal. Jankovská má aktuálne pozastavený výkon sudkyne.

Aj Dostál vidí v tejto nominácii veľmi silné prepojenie výkonnej a súdnej moci. "Štátny tajomník je len o stupienok pod ministrom, nie je to nejaký expertný zástupca. Vyslovujem preto pochybnosť, či táto kumulácia funkcií je optimálna z hľadiska trojdelenia moci," povedal.

Madej si však za svojou kandidátkou stojí. "Vie preukázať odborné skúsenosti z praxe na súde. Z hľadiska morálno-charakterových vlastností chcem povedať, že si vážim jej aktivity, a to, ako bojuje proti úžere a snaží sa chrániť ľudí pred touto pliagou. Vážim si ju ako človeka s odbornými skúsenosťami aj postojmi a názormi, s ktorými sa stotožňujem," vysvetlil.

Podľa Madejových slov nemôžu poslanci Jankovskú označovať naraz aj za sudkyňu, aj za politickú nominantku. "Ona má prerušený výkon funkcie sudcu. Bola predsedníčkou súdu, už nie je. Ak by sme to brali ako výlučne politickú funkciu, tak dajme do ústavy, že sudca, ktorý je nominovaný do exekutívy, sa nesmie vrátiť naspäť. Ja si ale nemyslím, že by to bolo správne, lebo sudcovia v exekutíve pomáhajú pochopiť výkonnej moci isté záležitosti. Je na pléne NR SR, ako rozhodne, ale ja v tom vidím výhodu. Súdna rada je kolektívnym orgánom 18 členov, ona možno bude mostom medzi výkonnou a súdnou mocou," dodal.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) dnes pre Denník N povedala, že zmeny v sudcovských zákonoch presadila aj preto, aby bol eliminovaný politický vplyv v Súdnej rade a bola otvorená aj pre nesudcov. "Pani Jankovská je v politickej pozícii a zároveň sudkyňa. S jej kandidatúrou preto nemôžem súhlasiť," odkázala ministerka.

Žitňanská najnovšie v novele sudcovských zákonov presadila princíp, aby zákonodarnú, výkonnú moc a prezidenta v rade zastupovali nesudcovia. Jankovská je sudkyňou s prerušeným výkonom.

O tom, kto bude v Súdnej rade zastupovať NR SR, rozhodne plénum. Už 28. júna sa v rade končí mandát Alene Šiškovej.