Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Zahraničný výbor bude v utorok hovoriť o postupe SR v kauze Skripaľ

Policajti uzatvárajú vstup na parkovisko supermarketu po tom, ako objavili podozrivé auto v blízkosti ktorého našli bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru otrávených v anglickom meste Salisbury 12. marca 2018. Foto: TASR/AP

Po otrávení bývalého ruského agenta Británia a takmer 30 ďalších krajín vyhostilo ruských diplomatov. Slovensko sa k nim nepridalo, zavolalo však svojho veľvyslanca z Ruska domov na konzultácie.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Zahraničný výbor Národnej rady SR sa bude v utorok 10. apríla zaoberať postupom Slovenska v kauze otrávenia bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa. Rokovanie zvolala predsedníčka výboru Katarína Cséfalvayová z klubu Mosta-Híd. Chce počuť informáciu ministerstva zahraničných vecí o postupe SR v prípade použitia zakázanej chemickej látky na pôde Európskej únie.

Skripaľa a jeho dcéru Juliju našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred nákupným centrom v Salisbury. Britské úrady tvrdia, že sa stali obeťami útoku nebezpečnou nervovoparalytickou látkou novičok, vyvinutou v bývalom Sovietskom zväze, a obvinili z neho Rusko. Moskva zodpovednosť za útok dôrazne odmieta.

Po otrávení bývalého ruského agenta Británia a takmer 30 ďalších krajín vyhostilo ruských diplomatov. Slovensko sa k nim nepridalo, zavolalo však svojho veľvyslanca z Ruska domov na konzultácie. Prezident SR Andrej Kiska to označil za dobrý, ale nedostatočný krok. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) povedal, že stiahnutie veľvyslanca je pre neho maximálny možný krok.

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) považuje povolanie slovenského veľvyslanca z Moskvy za vážny diplomatický krok, ku ktorému Slovensko siahlo prvýkrát za 25 rokov svojej existencie.