Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zákon, ktorý pripravuje ľudí o slovenský pas, sa meniť nebude

Ilustračná snímka Foto: TASR- Radovan Stoklasa

Parlament dnes totiž odmietol novelu, ktorou chcelo OĽaNO zabrániť takejto strate občianstva. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Zákon o občianstve, na základe ktorého občania prichádzajú o slovenský pas, ak prijmú občianstvo iného štátu, sa meniť nebude. Parlament dnes totiž odmietol novelu, ktorou chcelo OĽaNO zabrániť takejto strate občianstva. Obyčajní zároveň navrhovali vrátiť slovenský pas ľuďom, ktorí oň prišli pre platný zákon. Ministerstvo vnútra vracia občianstvo od februára tohto roka na základe výnimky.

"Návrh zákona umožňuje získať späť štátne občianstvo SR tým občanom, ktorí napriek existujúcim reálnym väzbám na iný štát občianstvo SR stratili v dôsledku nadobudnutia štátneho občianstva iného štátu v období od 17. júla 2010 do 29. februára 2016," uvádza sa v návrhu OĽaNO. Časový rámec určili poslanci tak, aby zasiahol dobu od nadobudnutia účinnosti súčasného zákona do nadobudnutia účinnosti novely z dielne OĽaNO.

Novela tiež mala stanoviť viacero podmienok, po splnení ktorých, aj po nadobudnutí štátneho občianstva iného štátu, štátny občan SR štátne občianstvo SR už nestratí. Zároveň sa riešilo aj odpustenie správnych poplatkov pri opätovnom získaní štátneho občianstva SR osobami, ktoré ho stratili v období od 17. júla 2010 do 29. februára 2016.

O slovenský pas ľudia prichádzajú na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Doposiaľ je to viac ako 1200 ľudí.

Od februára však platí nariadenie ministerstva vnútra o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov. Vďaka nemu môžu ľudia získať slovenský pas späť. O vrátenie slovenského štátneho občianstva požiadalo doteraz viac ako 80 bývalých občanov SR. Vyše 40 žiadateľov už slovenský pas získalo späť. Ďalšie žiadosti rezort vybavuje.

Od prijatia zákona o štátnom občianstve sa objavili viaceré pokusy o zmiernenie tejto právnej normy. Ani jeden z nich nebol úspešný. Súčasnou právnou normou sa zaoberal aj Ústavný súd SR, ktorý nedokázal povedať, či je protiústavná, alebo nie je. Ministerstvo vnútra avizovanú zmenu zákona dosiaľ nepredložilo.