Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Cieľ OĽaNO-NOVA zjednotiť účinnosť zákonov pre podnikateľov neprešiel

Ilustračné foto Foto: TASR

Väčšina pléna NR SR dnes nepodporila návrh novely zákona o tvorbe právnych predpisov, ktorú predložili poslanci z OĽaNO-NOVA. Zmena mala podľa nich uľahčiť život malým a stredným podnikateľom.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Zákony, ktoré majú mať dosah na podnikateľské prostredie, nebudú mať povinne jednotnú účinnosť od 1. januára. Väčšina pléna NR SR dnes nepodporila návrh novely zákona o tvorbe právnych predpisov, ktorú predložili poslanci z OĽaNO-NOVA.

Zmena mala podľa nich uľahčiť život malým a stredným podnikateľom. "K lepšiemu a pozitívnejšiemu dojmu slovenského podnikateľského prostredia rozhodne neprispieva častá zmena legislatívy, neraz aj viackrát do roka v jednej oblasti. Slovenskí podnikatelia sú tak neraz nútení prispôsobovať sa novým podmienkam aj niekoľkokrát ročne," uviedli predkladatelia návrhu.

Malým a stredným podnikateľom by podľa nich pomohlo, ak by nemuseli neustále sledovať a analyzovať každú schválenú legislatívu za účelom jej okamžitej aplikácie. Poslanci pripomínali, že zmeny zákonov sa často týkajú daní, miezd, odvodov či účtovníctva.

Ak by novela prešla, podľa poslancov by podnikatelia mali väčší časový priestor zvyknúť si na nové pravidlá. "Vďaka tomu možno očakávať aj väčšiu disciplinovanosť pri dodržiavaní novozavedených pravidiel. Navrhnutá úprava má podnikateľskej sfére tiež napomôcť v posilnení dôvery v právnu istotu," vysvetľovali. Od zmeny si sľubovali aj menej administratívy pre živnostníkov a iných podnikateľov.