Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Zámer zadefinovať neprispôsobivých a možnosť ich vykázania neprešiel

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Hnutie Sme rodina chcelo prijatím zákona posilniť ochranu obyvateľov obce a ich majetku a majetku obce pred neprispôsobivými osobami.

Bratislava 14. marca (TASR) - Neprispôsobivé osoby sa v zákone definovať nebudú. Plénum NR SR v stredu nepodporilo návrh zákona o ochrane pred neprispôsobivou osobou od poslancov Sme rodina Borisa Kollára, Milana Krajniaka, Petra Pčolinského, Adriany Pčolinskej a Petra Štarchoňa.

Podľa definície mal byť neprispôsobivou osobou občan, ktorý v období posledných piatich rokov opakovane spáchal trestný čin ublíženia na zdraví, lúpeže, krádeže, neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu alebo k nebytovému priestoru alebo trestný čin poškodzovania cudzej veci voči inej osobe alebo jej majetku alebo voči majetku obce v mieste trvalého bydliska. Rovnako tak občan, ktorý v posledných piatich rokoch opakovane spáchal priestupok proti verejnému poriadku alebo priestupok proti občianskemu spolunažívaniu, za ktorý mu obec opakovane uložila sankciu a neviedlo to k náprave.

Hnutie Sme rodina chcelo prijatím zákona posilniť ochranu obyvateľov obce a ich majetku a majetku obce pred neprispôsobivými osobami. "Za neprispôsobivé chovanie je všeobecne považované také správanie sa človeka, ktoré nerešpektuje všeobecne záväzné právne a morálne normy spoločenského správania sa," vysvetlili.

Ak by neprispôsobivá osoba hrozila spáchaním alebo spáchala trestný čin alebo priestupok voči majetku obce alebo obyvateľovi obce či jeho majetku, mala mať obec možnosť požiadať Policajný zbor o  vykázanie neprispôsobivej osoby z miesta, kde sa dlhodobo zdržuje a kde jej správanie ohrozuje a znepríjemňuje život jeho spoluobčanom.

Poslanci Sme rodina neuspeli ani s návrhom novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. Cieľom návrhu bolo ustanoviť poistencov, na ktorých sa vzťahuje nulový limit spoluúčasti za doplatky na lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny. Malo ísť o opatrenie, ktoré sa môže dotknúť približne 1,6 milióna poistencov.

Opoziční poslanci chceli takto podporiť mladé rodiny s deťmi do šesť rokov, ako aj dôchodcov a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, teda skupiny spoluobčanov, ktoré sú ekonomicky najviac ohrozené. "Tieto skupiny našich spoluobčanov nebudú doplácať na lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny, ale ich uhradia zdravotné poisťovne z verejného zdravotného poistenia. Návrhom zákona sa zabezpečí kvalitnejší život dôchodcom, osobám s ťažkým zdravotným postihnutím a mladým rodinám s deťmi do šiestich rokov," argumentovali.

Plénum zároveň pri stredajšom hlasovaní neposunulo do druhého čítania ani návrh novely zákona o peňažných príspevkoch na kompezáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorú tiež pripravili poslanci hnutia Sme rodina.

V novele chceli poslanci zvýšiť sadzbu na jednu hodinu osobnej asistencie pre výpočet výšky peňažného príspevku na osobnú asistenciu zo súčasných 1,39 percenta sumy životného minima na 2,01 percenta sumy životného minima.