Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Miernejší trest za ignorovanie núdzového stavu pre zdravotníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Odporúča to prezident Ivan Gašparovič.

Bratislava 25. júna (TASR) - Zdravotníci by za nenastúpenie do práce počas núdzového stavu mali byť trestaní menej prísne, ako to v máji presadili poslanci NR SR. Snemovni to odporúča prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý parlamentu vrátil novelu Trestného zákona. Právnou normou sa zaoberajú poslanci na úvod piateho rokovacieho dňa 21. schôdze zákonodarného zboru.

Podľa doterajších vyjadrení poslancov by parlament mal tejto pripomienke hlavy štátu vyhovieť. Súhlasil s ňou aj Ústavnoprávny výbor NR SR a odporučil plénu odobriť zmiernenie trestu na dva roky straty registrácie tak, ako to radí Gašparovič.

Zvyšným dvom námietkam prezidenta k novele Trestného zákona však poslanci zrejme nevyhovejú. Prvá sa týka zníženia trestnej sadzby zo štyroch na tri roky v prípade drogovej trestnej činnosti, čo umožní súdu uložiť aj podmienečný trest. "Nemôžem súhlasiť so znížením dolnej hranice trestnej sadzby trestu odňatia slobody zo štyroch rokov na tri roky pri trestnom čine nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi, nakoľko by sa tak nezvýhodnili len držitelia takýchto látok, ktorí ich prechovávajú pre vlastnú potrebu, ale by sa utvoril priestor na zvýhodnenie osôb, ktoré s takýmito látkami obchodujú, ergo aj priestor na rozšírenie dostupnosti drog," upozornil Gašparovič. Ústavnoprávny výbor však odporučil, aby to ostalo na zníženej trojročnej sadzbe.

Prezident asi nebude vypočutý ani v prípade námietky k paragrafu, ktorý sprísňuje trestnú sadzbu pri trestných činoch spáchaných z dôvodu nenávisti voči inej sexuálnej orientácii, kde argumentuje tým, že ak chce plénum túto problematiku riešiť, nemalo by zabúdať aj na iné sociálne skupiny. Rozhodnutie výboru má pre snemovňu, ktorá definitívne o námietkach hlavy štátu rozhodne, len odporúčací charakter. Býva však pravidlom, že snemovňa hlasuje v zhode s odporúčaniami gestorského výboru.

Po 14. hodine dnes bude parlament hovoriť aj o garancii ďalšej etapy zvyšovania platov lekárov. Návrh novely zákona o zdravotnom poistení, ktorý okrem iného upravuje aj platy a bude sa o ňom definitívne hlasovať, vychádza z dohody medzi ministerkou Zuzanou Zvolenskou a Lekárskym odborovým združením (LOZ). Platy lekárov sa majú navyšovať postupne a na dvakrát s tým, že potrebné financie si nemocnice musia nájsť samé.

Po prvý raz sa majú mzdy zvýšiť k januáru 2014. Neatestovaným lekárom na 1,25-násobok priemernej mzdy a atestovaným na 2,1-násobok. Od ďalšieho roku by došlo ešte k zvýšeniu základných platov atestovaných lekárov, a to na úroveň 2,3-násobku priemernej mzdy. Celkovo by si tento krok mal po úplnom navýšení vyžiadať náklady vyše 30 miliónov eur ročne.