Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

BUGÁR:Návrh o zrušení Mečiarových amnestií má podporu aj opozície

Béla Bugár Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podporí ho klub Sme rodina, mala by aj časť poslancov SaS a zrejme aj poslanci z klubu OĽaNO-NOVA. O dohode medzi koalíciou a opozíciou informoval dnes v pléne predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Bratislava 30. marca (TASR) - Koaličný návrh umožňujúci zrušenie Mečiarových amnestií by mal v parlamente prejsť. Podporí ho klub Sme rodina, mala by aj časť poslancov SaS a zrejme aj poslanci z klubu OĽaNO-NOVA. O dohode medzi koalíciou a opozíciou informoval dnes v pléne predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Podpis dohody oznámil na sociálnej sieti Facebook poslanec Smeru-SD Erik Tomáš.

"Mám výbornú správu. Zrušeniu Mečiarových amnestií už nič nebráni. Práve sme podpísali pozmeňujúci návrh k vládnemu riešeniu, ktorý je cestou k spoločnému hlasovaniu koalície a opozície za zrušenie amnestií. Pod pozmeňujúci návrh sa podpísali zástupcovia celého politického spektra zastúpeného v parlamente, s výnimkou kotlebovcov," píše Tomáš na Facebooku.

Pokiaľ návrhy prejdú, Národná rada SR dostane kompetenciu zrušiť amnestie a milosti prezidenta SR, ak odporujú princípom demokratického a právneho štátu. Ústavný súd SR zároveň dostane povinnosť do 60 dní preskúmať rozhodnutia o zrušení amnestií. Tieto zmeny by mali prejsť dnes hlasmi koalície a opozície. Ide o ústavné zmeny, bez dohody ani jeden tábor nemá dosť hlasov na ich presadenie.

Dohode predchádzali rokovania. Opozícia mala päť pripomienok. Dve z nich jej koalícia akceptovala. Jednou je zábezpeka, že nebude možné brať amnestované skutky ako premlčané. Druhou podmienkou je, že pred Ústavným súdom bude parlament zastupovať koaličný aj opozičný zástupca. Koaličným by mal byť Peter Kresák (Most-Híd) a opozičným Peter Kubina.

Opozícii napríklad neprešla požiadavka, aby sa nerušila len milosť exprezidenta Michala Kováča voči jeho synovi, ale voči všetkým, ktorým ju vtedy pre kauzu Technopol udelil. Omilostený bol napr. aj podnikateľ Marián Kočner.

Pokiaľ prejdú návrhy umožňujúce zrušenie Mečiarových amnestií, parlament bude môcť pristúpiť k ich samotnému rušeniu. K tomu však zrejme dôjde až o niekoľko dní. Zmeny by mal totiž ešte podpísať prezident SR Andrej Kiska, ktorý má na to 15 dní a musia byť uverejnené v Zbierke zákonov.