Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

NRSR prerokuje novelu o sudcoch a prísediacich v zrýchlenom režime

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Novela zároveň rozlišuje dôvody zániku funkcie sudcu, ktoré sa berú do úvahy pri riešení otázky, či sa sudca môže alebo nemôže stať členom hodnotiacej komisie.

Bratislava 4. februára (TASR) – Poslanci Národnej rady SR prerokujú novelu zákona o sudcoch a prísediacich z dielne rezortu spravodlivosti v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom vo štvrtkovom hlasovaní. Z novely vyplýva, že sudcovia, ktorí boli odvolaní z funkcie sudcu z dôvodu dosiahnutia veku 65 rokov, by mohli byť členmi hodnotiacich komisií.

Rezort spravodlivosti novelu odôvodňuje tým, že doterajšia právna úprava umožňuje participovanie v hodnotiacich komisiách len tým sudcom, ktorým zanikla funkcia z dôvodu dosiahnutia veku 67 rokov. „Opomína sa však kategória sudcov, ktorí boli odvolaní z funkcie sudcu z dôvodu dosiahnutia veku 65 rokov, ktorí môžu byť rovnako prínosní pre fungovanie hodnotiacich komisií, ktorých činnosť je potrebné zabezpečiť pre riadne fungovanie súdov, či už pri obsadzovaní voľných miest sudcov, v disciplinárnom konaní alebo pri pravidelnom hodnotení sudcov,“ spresnilo ministerstvo.

Návrh hovorí aj o zrušení fixovania člena hodnotiacej komisie na súd, na ktorom naposledy vykonával svoju funkciu. „Preto sa volí riešenie, ktoré nevyhnutne neviaže určenie voľného miesta na súde, na ktorom emeritný sudca naposledy vykonával funkciu sudcu, aj keď je toto riešenie preferované,“ uviedol rezort v dôvodovej správe.

Novela zároveň rozlišuje dôvody zániku funkcie sudcu, ktoré sa berú do úvahy pri riešení otázky, či sa sudca môže alebo nemôže stať členom hodnotiacej komisie.