Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Pollák: V rómskej problematike sa zameriame na prácu a vzdelávanie

Na archívnej snímke Peter Pollák (OĽaNO) skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) VIII. volebného obdobia 20. marca 2020 v Bratislave. Foto: TASR Michal Svítok

Poslanec Peter Pollák doplnil, že kabinet mieni presadzovať politiku na zvýšenie zamestnanosti Rómov s dôrazom na mladých.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Práca a vzdelávanie majú byť hlavnými piliermi na ceste k rozvoju rómskych komunít, čo by malo posilniť aj ich účasť na pracovnom trhu. V diskusii k programovému vyhláseniu vlády (PVV) v pléne Národnej rady (NR) SR to povedal poslanec Peter Pollák (OĽaNO). Vláda sa podľa jeho slov bude snažiť zlepšiť ich sociálne, ekonomické a občianske postavenie v spoločnosti. Posilniť sa má aj postavenie Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity voči dotknutým ministerstvám.

Pollák zdôraznil, že vláda sa bude usilovať o skvalitnenie vzdelávania rómskych detí na všetkých úrovniach. Poukázal aj na možné zavedenie povinnej predškolskej dochádzky od troch rokov. Dodal, že cieľom je tiež zamedziť zbytočnému opakovaniu ročníkov a odchodu zo školského systému bez ukončeného vzdelania. Podpora prechodu rómskych detí na vyššie formy vzdelávania má podľa neho zároveň uľahčiť ich uplatnenie na trhu práce.

Doplnil, že kabinet mieni presadzovať politiku na zvýšenie zamestnanosti Rómov s dôrazom na mladých. Docieliť chce tiež rovnosť príležitostí. Podľa jeho slov plánuje podporovať i vznik sociálnych podnikov s cieľom podpory pracovných návykov a posilnenia kvality života Rómov. V tejto súvislosti zdôraznil potrebu komunikácie so samosprávami.

Ján Ferenčák (Smer-SD) v pléne reagoval tým, že rómska problematika je problémom desaťročí. "Chcem fandiť tejto vláde, ktorá ho ide vyriešiť v tak krátkom čase, za štyri roky," podotkol s tým, že ako primátor Kežmarku, kde je vysoké percentuálne zastúpenie Rómov, vie, aké náročné je túto oblasť riešiť. Podľa vlastných slov v PVV nevidí plán do budúcna v tejto oblasti.