Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Konanie v korupčnej kauze Gašparoviča a Vičana odročili na december

Na snímke obžalovaný Ladislav V. Foto: TASR – Dano Veselský

Predseda senátu Kliment vo štvrtok sprostredkoval vyjadrenie ošetrujúceho lekára z nitrianskej fakultnej nemocnice, ktorý skonštatoval, že Vičana v súčasnosti nie je možné prepustiť z nemocnice.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR opäť nerozhodoval o dovolaní prokurátora v korupčnej kauze bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra Gašparoviča a expolicajta Ladislava Vičana. Dôvodom je Vičanova neúčasť z dôvodu hospitalizácie po úraze. Verejné zasadnutie bolo odročené na 14. decembra.

Predseda senátu Juraj Kliment vo štvrtok sprostredkoval vyjadrenie ošetrujúceho lekára z nitrianskej fakultnej nemocnice, ktorý skonštatoval, že Vičana v súčasnosti nie je možné prepustiť z nemocnice.

Súd sa obrátil so žiadosťou o stanovisko aj na odbor zdravotnej starostlivosti generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže, ktorý po preštudovaní dokumentácie potvrdil, že si Vičanov zdravotný stav naďalej vyžaduje hospitalizáciu.

Súd zároveň uložil Gašparovičovi poriadkovú pokutu vo výške 300 eur za neospravedlnenú neúčasť na štvrtkovom verejnom zasadnutí. Obhajca Adrián Kucek i náhradný obhajca podali v mene svojho klienta sťažnosť.

Termíny verejného zasadnutia už boli viackrát zrušené alebo odročené. Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry existuje určité podozrenie na obštrukcie. "Zatiaľ som to zobral na vedomie a budeme čakať, ako sa to vyvinie najbližší mesiac," povedal prokurátor.

Gašparovičov obhajca Kucek nehovorí o obštrukciách zo strany odsúdených. Poukázal na to, že raz bolo verejné zasadnutie odročené z dôvodu podanej námietky zaujatosti, potom z dôvodov na strane súdu. "Naposledy dal klient súhlas s vedením verejného zasadnutia v jeho neprítomnosti," podotkol.

Okrem decembra boli nariadené aj ďalšie dva termíny verejného zasadnutia na 18. januára 2024 a 1. februára 2024. Gašparovič bude na základe rozhodnutia súdu na najbližšie verejné zasadnutie predvedený políciou.

Najvyšší súd SR dvojicu vlani v marci odsúdil za prečin nepriamej korupcie v spolupáchateľstve, čím zmiernil prvostupňový rozsudok uznávajúci ich za vinných z trestného činu prijímania úplatku. Prokuratúra podala vlani dovolanie v neprospech odsúdených z dôvodu nesúhlasu s právnou kvalifikáciou.

Gašparovič dostal 22-mesačný nepodmienečný trest odňatia slobody, Vičanovi vymeral Najvyšší súd SR 20 mesiacov za mrežami. Obaja si predtým odpykali približne 16 mesiacov vo väzbe. Zadržaní boli na začiatku decembra 2020 v rámci akcie Judáš.