Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NS SR nevzal do väzby muža,ktorý mal napadnúť Francúza pre farbu pleti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Peter P. mal 12. februára napadnúť v nočnom bare v Banskej Bystrici francúzskeho študenta tmavej pleti.

Bratislava 2. marca (TASR) – Senát Najvyššieho súdu SR na dnešnom svojom neverejnom zasadnutí rozhodol, že 31-ročného Petra P. obvineného aj z trestného činu extrémizmu, prepúšťa na slobodu. Napadnúť mal francúzskeho študenta tmavej pleti.

"Na dnešnom neverejnom zasadnutí rozhodol senát Najvyššieho súdu SR tak, že podľa paragrafu 194 odseku 1 písmeno a Trestného poriadku ruší napadnuté uznesenie a obvineného Petra P. prepúšťa ihneď z väzby na slobodu," uviedol dnes pre TASR hovorca NS SR Boris Urbančík.

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, vyhovel pôvodne 15. februára žiadosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a 31-ročného Petra P., obvineného aj z trestného činu extrémizmu, zobral do väzby.

Od začiatku roka platí novela trestných kódexov, ktorá má pomôcť efektívnejšiemu vyšetrovaniu trestných činov extrémizmu a toto, ako informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová, je prvý prípad, pri ktorom podal prokurátor ÚŠP návrh na väzobné stíhanie od účinnosti novej právnej úpravy. Prokurátor žiadal o väzbu z obavy, že obvinený bude pokračovať v trestnej činnosti. V prípade dokázania viny mu hrozí jeden až tri roky za mrežami.

Peter P. mal 12. februára napadnúť v nočnom bare v Banskej Bystrici francúzskeho študenta tmavej pleti. Obvinený mal pri útoku cudzincovi vulgárne nadávať s používať rasistické nadávky. Podľa hovorkyne policajného prezídia Denisy Baloghovej kričal na 20-ročného Francúza "Zabijem ťa".

"Aj keď sa mu okolostojaci snažili zabrániť v ďalšom útoku, vulgárne mu nadával," opísala Baloghová s tým, že motívom útoku mala byť farba pleti. K napadnutiu malo dôjsť za prítomnosti minimálne štyroch ľudí, pričom Peter P. údajne bez predchádzajúceho vzájomného konfliktu udrel Francúza v zlosti hrubostenným skleným pohárom do hlavy. Spôsobil mu rezné rany v spánkovej oblasti s dĺžkou práceneschopnosti desať až 15 dní.

Obvinený podal proti rozhodnutiu sudcu ŠTS sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR. Tvrdí, že všetko bolo inak.