Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

NS SR zrušil pojednávanie s Jánom H. z kauzy Transpetrol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Špecializovaný trestný súd v Pezinku uznal v roku 2015 právnikov Ignáca Ilčišina a Jána H. vinnými z pokusu pokračujúceho obzvlášť závažného zločinu podvodu spáchaného formou spolupáchateľstva.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR zrušil súdne pojednávanie s Jánom H. v prípade trestného činu podvodu v spojitosti so spoločnosťou Transpetrol, ktoré bolo naplánované na stredu (12. 12.). Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

"Verejné zasadnutie v trestnej veci Jána H. bolo zrušené z dôvodu ospravedlnenia sa zo strany obhajcov," uviedla Važanová.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku uznal v roku 2015 právnikov Ignáca Ilčišina a Jána H. vinnými z pokusu pokračujúceho obzvlášť závažného zločinu podvodu spáchaného formou spolupáchateľstva. Ilčišinovi vtedy uložil trest odňatia slobody v dĺžke trvania 11 rokov a Jánovi H. päť rokov. NS v marci zamietol odvolanie obžalovaného Ilčišina. Ten sa od 8. marca tohto roku nachádza vo väzbe. Vec Jána H. najvyšší súd vylúčil na samostatné konanie.

Východoslovenskí právnici podľa súdov predstierali, že sú oprávnení konať v mene spoločnosti Transpetrol, a uznávali pohľadávky voči štátnemu prepravcovi ropy. Ilčišin sa mal vydávať za predsedu predstavenstva akciovej spoločnosti, Ján H. za člena predstavenstva. Dňa 4. júna 2009 mali uznať u súdnej exekútorky v Prahe v mene Transpetrolu neexistujúce dlhy voči dvom spoločnostiam v celkovej výške 13,173 milióna eur vrátane zmluvných pokút. Pritom sa zaviazali, že Transpetrol ich zaplatí do 10. júna 2009. Dvojica zároveň súhlasila s priamou vykonateľnosťou exekučných zápisov, ak nebudú dlhy uhradené.

Transpetrol následne v dôsledku toho čelil exekúciám, v ktorých mu boli zablokované platby jeho českých odberateľov.