Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Disciplinárne konanie voči sudkyni Otílii D. zastavili

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V kauze Víchrica je Otília D. podozrivá z toho, že na základe požiadavky sudcu Vladimíra S. mala rozhodnúť v spore medzi stavebnou firmou a bratislavským magistrátom v prospech žalobcu.

Bratislava 2. júna (TASR) – Disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR vo štvrtok zastavil disciplinárne konanie voči sudkyni Okresného súdu (OS) Bratislava I Otílii D. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková jej navrhovala znížiť plat na šesť mesiacov o 50 percent za prieťahy pri rozhodovaní o starostlivosti o maloletú. Otíliu D. už skôr obvinili v kauze Víchrica, má dočasne pozastavený výkon funkcie.

Dôvodom zastavenia disciplinárky je uplynutie premlčacej doby pri podaní disciplinárneho návrhu. Zástupkyňa ministerky spravodlivosti pred senátom argumentovala svojvoľným rozhodnutím Otílie D., ktorým mala spôsobiť obzvlášť závažný následok. "V danej veci konala zdĺhavo a neefektívne," povedala. Otília D. reagovala, že v každej poručenskej veci je pre ňu prvoradý záujem maloletých detí.

V kauze Víchrica je Otília D. podozrivá z toho, že na základe požiadavky sudcu Vladimíra S. mala rozhodnúť v spore medzi stavebnou firmou a bratislavským magistrátom v prospech žalobcu. A to nie na základe skutkového a právneho stavu, ale na základe požiadavky sudcu. Zároveň mala súhlasiť aj s tým, aby jej Vladimír S. vypracoval rozhodnutie.