Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

NTIC eviduje za minulý rok tri uhryznutia jedovatým pavúkom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Na Slovensku sa predpokladá výskyt asi 942 druhov pavúkov.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Národné toxikologické informačné centrum (NTIC) Univerzitnej nemocnice Bratislava vlani zaznamenalo sedem prípadov uhryznutia pavúkom. Z toho v troch prípadoch išlo o jedovatého pavúka pradiarku pestrú. Pre TASR to uviedla Blažena Cagáňová z NTIC.

"K 24. júlu 2023 evidujeme päť prípadov, z toho v troch prípadoch išlo o pradiarku pestrú," doplnila Cagáňová.

Na Slovensku sa predpokladá výskyt asi 942 druhov pavúkov. "Pavúk obyčajne neútočí na človeka, ak tak len v sebaobrane. Väčšinu uhryznutí spôsobujú iné článkonožce. Pavúk uhryzne len raz, opakované uhryznutia sú raritné," ozrejmilo NTIC na svojom webe.

Ranu po uhryznutí tvoria dve bodky vzdialené jeden až desať milimetrov, pričom pavúk do nej nemusí vypustiť jed. "Jed niektorých pavúkov môže vyvolať nekrózu kože v mieste uhryznutia, chĺpky pavúkov môžu vyvolať alergickú reakciu alebo sekundárnu infekciu. Existujú aj pavúky, ktorých jed je neurotoxický," priblížilo NTIC.

Liečba spočíva podľa odborníkov v dezinfekcii miesta uhryznutia, potlačení bolesti a svrbenia a v liečbe zápalu. "Existujú aj protipavúčie séra, na Slovensku sú v tomto čase nedostupné," dodalo NTIC.

Na Slovensku žije voľne v prírode jedovatý pavúk pradiarka pestrá, ktorej výskyt je relatívne zriedkavý. Po jej uhryznutí sa podľa odborníkov pacienti sťažovali napríklad na prudkú rozširujúcu sa bolesť, sťažené dýchanie a zvýšenú teplotu.