Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Slovensko

NÚDCH: Detskí pacienti dostanú na Štedrý deň aj darčeky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Sviatočný večer trávia deti a rodičia podľa svojich preferencií. Večerajú buď na izbe, alebo spoločne v jedálni.

Bratislava 24. decembra (TASR) - Detskí pacienti si na Štedrý deň v bratislavskom Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) vychutnajú štedrú večeru a dostanú aj darčeky. Nemocnica dokáže v prípade potreby zabezpečiť duchovné služby. Pre TASR to uviedla hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.

"Personál v nemocnici každý rok robí pre pacientov všetko, čo môže a čo im daná situácia umožňuje, napríklad sestričky sa na večeru slávnostne oblečú, pripravia deťom darčeky, posedia si s nimi a podobne. Atmosféra počas Vianoc býva nezameniteľná, samozrejme, v rámci možností jednotlivých kliník aj zdravotného stavu detí," priblížila.

Sviatočný večer trávia deti a rodičia podľa svojich preferencií. Večerajú buď na izbe, alebo spoločne v jedálni. Pochutnať si môžu na zemiakovom šaláte a vyprážanom rybom filé. Súčasťou večere budú aj oblátky, med, ovocie či džús. "Pri prísnejších diétach podávame pečené rybie filé, zemiakovú kašu s maslom. Špecifické diéty podávame podľa stanoveného rozpisu povolených druhov potravín," doplnila hovorkyňa. Kapustnica bude podľa jej slov súčasťou obedového menu.

Poukázala na to, že príjemnú atmosféru má už celé adventné obdobie v NÚDCH. "Vyzdobuje sa nemocnica a jednotlivé kliniky, deti s učiteľkami a vychovávateľkami pripravujú vianočné ozdoby, darčeky. Pripravuje sa program pre deti, organizujú návštevy, prichádzajú dobrovoľníci," uzavrela.