Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

O sudcovi Jurajovi M. bude rozhodovať Krajský súd v Trenčíne

Ilustračné foto Foto: TASR

Juraja M. senát Najvyššieho súdu SR odsúdil za prieťahy na 50-percentné zrážky z platu na obdobie šiestich mesiacov. Sudca sa 30. marca priznal k zavineniu prieťahov v šiestich prípadoch.

Bratislava/Trenčín 2. júla (TASR) - Kauzou trestného stíhania voči dlhoročnému bratislavskému sudcovi Okresného súdu Bratislava I Jurajovi M., ktorý bol obžalovaný z prečinu marenia úlohy verejného činiteľa, sa bude napokon zaoberať Krajský súd v Trenčíne.

Pôvodne sudca nižšieho Okresného súdu v Trenčíne zastavil trestné stíhanie. "Uznesenie Okresného súdu v Trenčíne vo veci obvineného JUDr. Juraja M. bolo doručené na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky 29. júna. Prokurátor Generálnej prokuratúry SR sa nestotožnil s výrokom uznesenia sudcu Okresného súdu v Trenčíne a podal proti nemu sťažnosť," uviedla dnes pre TASR Andrea Predajňová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR.

"Sudca Okresného súdu v Trenčíne vo štvrtok 18. júna rozhodol tak, že trestné stíhanie obvineného JUDr. Juraja M. zastavil, pretože ide o osobu, ktorá je za skutky, ktoré sú jej kladené za vinu, vyňatá z pôsobnosti orgánov činných v trestnom konaní a súdu podľa paragrafu 8 odseku 1 Trestného poriadku a trestné stíhanie obvineného je neprípustné. Proti rozhodnutiu je prípustná sťažnosť," uviedol vtedy hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

O tom, že o žalobe na bratislavského sudcu bude rozhodovať Okresný súd v Trenčíne, rozhodol v apríli Najvyšší súd Slovenskej republiky (NS SR). Rozhodol tak na základe návrhu na odňatie a prikázanie veci. Prokurátor Generálnej prokuratúry SR podal na súd obžalobu na tohto dlhoročného bratislavského sudcu 30. marca.

"Prokurátor GP SR podal obžalobu na obvineného Juraja M., sudcu Okresného súdu Bratislava I, pre skutok právne kvalifikovaný ako prečin marenia úlohy verejným činiteľom. Predmetom skutku sú konania obvineného, ktorými od októbra 2013 do konca apríla 2014 opakovane svojou nečinnosťou spôsobil prepustenie viacerých osôb z väzby na slobodu," uviedla v prvej polovici apríla hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová. Prokurátor GP SR súčasne s obžalobou podal aj návrh na odňatie trestnej veci Okresnému súdu Bratislava I a pridelenie inému okresnému súdu.

Juraja M. v tomto roku odvolací päťčlenný senát Najvyššieho súdu SR odsúdil za prieťahy na 50-percentné zrážky z platu na obdobie šiestich mesiacov. Sudca sa 30. marca na pojednávaní na NS SR priznal k zavineniu prieťahov v šiestich prípadoch.

Juraj M., ktorého obvinila GP SR z nečinnosti a ktorý čelí a čelil viacerým disciplinárnym návrhom, je zákonným sudcom, respektíve predsedom senátu vo viacerých mediálne známych kauzách, ktoré sa na tomto nižšom súde nepodarilo za dlhé roky ukončiť.