Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

O. Dostál podal trestné oznámenie vo veci údajnej nahrávky Mariana K.

Na archívnej snímke poslanec Národnej rady SR Ondrej Dostál. Foto: TASR - Martin Baumann

Nahrávka má byť o korumpovaní poslancov NR SR pri Trnkovej voľbe za generálneho prokurátora v roku 2011.

Bratislava 8. januára (TASR) – Poslanec Národnej rady (NR) SR Ondrej Dostál (SaS) podal v utorok na Generálnej prokuratúre (GP) SR trestné oznámenie v súvislosti s informáciami o nahrávke rozhovoru medzi podnikateľom Marianom K. a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom.

"Mám podozrenie, že mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa alebo niektorého z trestných činov korupcie, najmä trestného činu prijímania úplatku, podplácania alebo nepriamej korupcie," povedal Dostál. Ako doplnil, keďže doteraz nebolo vo veci začaté trestné stíhanie, obrátil sa na GP SR s trestným oznámením, aby podozrenia zo spáchania vyššie uvedených trestných činov prešetrila.

Strana SaS žiada, aby orgány činné v trestnom konaní začali konať vo veci nahrávky Mariana K. a bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. A to nielen skúmaním obsahu nahrávky a z nej plynúcich trestnoprávnych konzekvencií, ale aj skúmaním príčin, pre ktoré polícia a prokuratúra nezačali konať hneď, ako sa o nahrávke a jej obsahu dozvedeli. "Očistu spoločnosti môžu uskutočniť len poctiví ľudia, ktorí sa mafie nezľaknú. Poctiví prokurátori, policajti, sudcovia. Vyzývame špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby takým nestál v ceste a konečne z funkcie odišiel," povedal poslanec NR SR Alojz Baránik (SaS).

Liberáli očakávajú, že orgány činné v trestnom konaní budú voči Trnkovi postupovať – vzhľadom na jeho prokurátorskú funkciu – tvrdo, nekompromisne a spravodlivo.

V trezore podnikateľa Mariana K. sa našla nahrávka, na ktorej komunikuje s vtedajším generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Informáciu priniesol Denník N, podľa ktorého z nahrávky vyplývajú podozrenia, že prokuratúru neriadil Trnka, ale Marian K., prípadne ďalší oligarchovia, ktorí s ním obchodovali.

Nahrávka má byť o korumpovaní poslancov NR SR pri Trnkovej voľbe za generálneho prokurátora v roku 2011. Podľa denníka sú spomenuté aj úplatky za prepustenie z väzby Jozefa Majského či kauza Glance House.

"Na základe medializovaných informácií vedenie Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky spoločne s príslušnými prokurátormi Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí vykonávajú dozor v trestnej veci poškodených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, vyhodnotia a zanalyzujú zistené informácie na pracovnom stretnutí, na ktorom sa dohodne ďalší postup vo veci," uviedla v utorok hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová. Dostálovo podanie, ktoré bolo v utorok doručené na GP SR, bude vybavené zákonným spôsobom.