Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

O. Dostál žiada A. Danka vrátiť prístupové listiny do parlamentu

Na snímke pohľad do rokovacieho pléna počas 2. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 18. apríla 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Predseda parlamentu A. Danko odkazuje opozičnému poslancovi O. Dostálovi, že to neboli prístupové listiny a nemusí ho na nič vyzývať.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Ondrej Dostál (SaS) vyzval predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS), aby vrátil do vstupnej haly parlamentu prístupové listiny SR do Európskej únie a NATO. Danko mu odkazuje, že to neboli prístupové listiny a nemusí ho na nič vyzývať. O tom, či kópie listín v parlamente zverejnia, budú zrejme rozhodovať aj poslanci.

"Keby tam nikdy neboli, tak to asi nie je problém, že tam nie sú. Ale keď tam boli a dali ste ich preč, tak je to signál, že máte nejaký problém s Európskou úniou alebo Severoatlantickou alianciou. Rád by som vás vyzval, aby ste tam tie prístupové listiny čo najskôr vrátili," povedal v parlamente tento týždeň (13.9.) Dostál.

Danko sa ohradil. "Pán Dostál, nemusíte ma vyzývať. Dole neboli žiadne prístupové listiny. Práve som dal pokyn, aby sa našlo miesto aj na listiny, ktoré túto udalosť deklarujú, ale tie listiny, ktoré boli dole, nimi neboli," vyhlásil Danko.

Podľa riaditeľky odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR Zuzany Čižmárikovej to bola kópia hlasovania o prístupových listinách, ktoré boli vložené do vitríny iba za účelom výstavy.

Čižmáriková pre TASR doplnila, že NRSR požiadala ministerstvo zahraničných vecí o zaslanie kópií prístupových dokumentov. "Originály ale, samozrejme, musia ostať na ministerstve zahraničných vecí, keďže ono gestoruje všetky medzinárodné zmluvy," uviedla.

Predseda parlamentu Danko sa chystá listiny ukázať poslancom na poslaneckom grémiu a požiadať ich, aby rozhodli, či ich chcú zverejniť. Čižmáriková zopakovala, že súčasná vitrína vo vstupnej hale parlamentu umožňuje návštevníkom vidieť všetky štátne symboly.