Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

O Figeľovi by mali rozhodnúť len poslanci Smeru, opozícia sa nechystá

Pokračovanie 48. schôdze Národnej rady SR 17. marca 2015 v Bratislave. Na snímke pohľad do rokovacej sály. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Žiadny poslanec opozície by sa na hlasovaní nemal zúčastniť. TASR to potvrdili predstavitelia opozičných strán KDH, Most-Híd, OĽaNO a SaS.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Šéfa KDH Jána Figeľa by mali z postu podpredsedu Národnej rady SR odvolávať len poslanci Smeru-SD. Žiadny poslanec opozície by sa na hlasovaní nemal zúčastniť. TASR to potvrdili predstavitelia opozičných strán KDH, Most-Híd, OĽaNO a SaS.

"Podľa mojich informácií nikto z opozície na hlasovanie o odvolaní Jána Figeľa nepôjde,"
povedal Martin Poliačik z SaS. Šéf klubu KDH Pavol Abrhan neúčasť kresťanských demokratov avizoval v pléne. Naznačil ju aj Štefan Kuffa z OĽaNO.



Hlasovať by mohli poslanci dnes. Stále však ešte niektorí čakajú na vystúpenie v rozprave. Prevažne rečnia opoziční zákonodarcovia, ktorí sa stavajú na stranu Jána Figeľa. Zámer Smeru-SD odvolať ho vnímajú ako pomstu za to, že ako minister dopravy prekazil sociálnym demokratom "megakšeft" s diaľnicami.

Smer-SD navrhol odvolať Figeľa preto, že je podľa neho zodpovedný za problémy živnostníkov, ktorým neplatila stavebná spoločnosť Váhostav-SK. Tá je dnes v reštrukturalizácii a malým veriteľom chce vyplatiť 15 percent z dlhovaných peňazí. Vláda chce dať veriteľom viac.



Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) si Figeľ nezaslúži nič iné ako odvolanie. "Niekto musí niesť politickú zodpovednosť. Ak zoberieme konkrétne faktúry živnostníkov, eseročiek a malých akcioviek, podstatná časť z nich vznikla v troch veľkých zákazkách podpísaných Jánom Figeľom v rokoch 2011 a 2012. Podstatnú časť problémov spôsobil pán Figeľ, ktorý politicky tlačil na firmy a tie ponúkli nereálne ceny," povedal Fico. Podľa opozície môže za situáciu okolo Váhostavu-SK vládny Smer-SD.