Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

O korupcii sa podľa ministra Čisláka často hovorí,ale podnetov je málo

Minister zdravotníctva SR Viliam Čislák počas tlačovej konferencie k aktuálnym témam v rezorte v Bratislave, 10. decembra 2014. Foto: TASR

O korupcii v zdravotníctve sa podľa šéfa rezortu Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) veľmi často hovorí, ale podnetov, ktoré by na ňu poukazovali, je málo.

Bratislava 18. februára (TASR) - O korupcii v zdravotníctve sa podľa šéfa rezortu Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) veľmi často hovorí, ale podnetov, ktoré by na ňu poukazovali, je málo. "Ja ako minister a rovnako aj ministerstvo svoj postoj ku korupcii v rezorte deklarovalo už viackrát, tento jav je v zdravotníckych zariadeniach neprijateľný, akékoľvek podmieňovanie zdravotného výkonu peňažným či nepeňažným darom odsudzujem," povedal pre TASR.

Vyzval preto ľudí, aby v prípade vedomostí o nekalých praktikách v rezorte zdravotníctva, kontaktovali príslušné orgány. Ministerstvo sa podľa Čisláka usiluje, aby sa prostredie v rezorte zdravotníctva zlepšilo a nevytváralo podhubie na podporu korupcie a klientelizmu. Zlepšenie situácie si sľubuje aj od minulý týždeň schváleného zákona, ktorým sa upravili poplatky v ambulanciách u lekárov.

Ako ukázal reprezentatívny prieskum agentúry Focus pre Transparency International Slovensko, rozšírenosť neoficiálnych platieb zdravotníkom v podobe darov, protislužieb či peňažných pozorností za posledné obdobie mierne poklesla oproti prieskumu z januára 2012. Za ostatné tri roky zdravotníkom niečo "pomimo" dalo 21,8 percenta z opýtaných, v roku 2012 to bolo 26 percent. Prieskum tiež potvrdil, že zdravotníctvo je naďalej považované za oblasť s najviac rozšíreným úplatkárstvom.

Nezvýšila sa ochota ľudí nahlásiť korupciu. Úplatkárstvo by oznámila iba pätina opýtaných (20,2 percenta). Takmer dve tretiny by korupčníkov asi alebo určite neoznámili (62,5 percenta). Neochota oznámiť korupciu je zrejme jednou z príčin malého počtu zdravotníkov odsúdených za korupciu. Analýza súdnych rozhodnutí TIS z leta 2014 ukázala, že za posledné tri roky bolo za branie úplatkov odsúdených iba päť lekárov. Dostali dvojročný podmienečný trest.

Nekalé praktiky možno nahlasovať aj priamo ministerstvu zdravotníctva na e-mailovej adrese korupcia@health.gov.sk. Od jej zriadenia v novembri 2011 do konca minulého roku bolo zaregistrovaných 12 oznámení podozrenia z korupcie.