Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

O parlamentné voľby majú záujem zahraniční pozorovatelia

Na snímke volebná miestnosť pred 2. kolom volieb predsedov samosprávnych krajov v mestskej časti Košice - Sever. Foto: TASR/František Iván

Podľa zákona o podmienkach výkonu volebného práva môžu byť pozorovatelia vyslaní medzinárodnými organizáciami prítomní vo volebnej miestnosti.

Bratislava 14. februára (TASR) - O marcové voľby do Národnej rady SR majú záujem zahraniční pozorovatelia z organizácií European Platform for Democratic Elections, Monitoring-Analytic Group CIFRA, Všeukrajinská verejná organizácia Predné právne iniciatívy, Poľské fórum mladých diplomatov. Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán vzala informáciu o ich záujme na vedomie.

Podľa zákona o podmienkach výkonu volebného práva môžu byť pozorovatelia vyslaní medzinárodnými organizáciami prítomní vo volebnej miestnosti. Rovnako aj iné osoby, ktoré prejavili záujem o pozorovanie priebehu volieb a sčítavania hlasov.

Parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia 5. marca. Kandiduje v nich 23 politických strán, hnutí a koalícií. Budú to v poradí deviate parlamentné voľby od Nežnej revolúcie v roku 1989. Štát vyjdú na 10,7 milióna eur. Hlasovať v nich môžu všetci občania SR, ktorí budú mať v deň hlasovania aspoň 18 rokov. Oprávnených voličov máme viac ako 4,4 milióna.